Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skyhöga coronasiffror inleder det nya året i Österbotten – men inga covidpatienter är i behov av intensivvård

Från 2022
Uppdaterad 01.01.2022 22:12.
Sjukvårdare i skyddsutrustning tar coronatest på en person i en bil.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Incidenstalet i Österbotten närmar sig 700 och på lördagen konstaterades 188 fall av coronasmitta. Smittspårningen och vaccineringen går på högtryck, men det goda är att färre blir svårt covidsjuka säger vårddirektör Marina Kinnunen.

Coronafallen ökar markant dag för dag i Österbotten och incidensen är högre än någonsin, 688 fall per 100 000 invånare på lördagen.

Trots det är coronaläget just nu under kontroll på Vasa centralsjukhus säger vårddirektör Marina Kinnunen.

– Vi har bara tre covidpatienter och ingen av dem är i behov av intensivvård. Men primärvården är hårt belastad. Om man ser på den stora bilden är det tufft, säger Kinnunen.

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Coronan tär på resurserna, testningen och vaccineringen är livligare än någonsin.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kinnunen säger att smittspårningen jobbar för högtryck och mycket resurser går också åt till coronatestning. Samtidigt ska fler personer än någonsin vaccineras.

Snart står fem till elvaåringarna i tur samtidigt som många vuxna ska få spruta tre eller fyra.

– Vaccineringarna är det som vi vill satsa på eftersom vaccinet ger ett effektivt skydd. Men samtidigt kan vi inte sluta smittspåra eller testa. Men resurserna är inte oändliga, säger Kinnunen.

Coronan äter upp primärvårdens resurser

Smittspårningen är lagstadgad eftersom covid-19 klassas som en allmänfarlig sjukdom. Kinnunen säger att man speciellt i landets södra delar har haft svårt att hinna med smittspårningen.

– Hos oss har vi fortfarande klarat oss ganska så bra och det är ett viktigt arbete för att platta till kurvan, säger Kinnunen.

I det långa loppet är den här strategin ändå inte helt hållbar anser Kinnunen.

– Vi har också många andra sjukdomar som vi borde ta hand om och nu använder vi jättemycket resurser för coronan, säger Kinnunen.

Stor risk att bli smittad just nu

Kinnunen säger att situationen främst sliter på primärvården, där man trots den ökade arbetsbördan som coronan skapar inte har några extraresurser.

– Förstås är det något annat som blir ogjort. Man kan inte göra allt när coronan äter så mycket resurser. Men inom specialsjukvården har vi ändå klarat oss rätt bra. Vi har till exempel inte blivit tvungna att flytta operationer, säger Kinnunen.

Incidensen närmar sig 700, är coronaläget värre än någonsin?

– Det har aldrig varit större risk för att bli smittad än det är nu, när smittan finns överallt. Men åtminstone verkar det som om färre blir svårt sjuka. Vi har haft värre situationer tidigare vad det gäller insjuknade som behöver intensivvård.

Samtidigt är det för tidigt att dra några säkra slutsatser säger Kinnunen. Det är ganska nyligen som smittfallen sköt i höjden.

Sjukvården är redo för flera coronafall

Inom vårddistriktet har man igen gått igenom sina handlingsplaner för hur man ska göra om väldigt många blir svårt sjuka i covid-19.

– Vi är förberedda ifall att situationen förvärras. Men åtminstone hittills ser det bra ut, säger Kinnunen.

Måste diskutera den framtida coronastrategin

På måndag träder ännu striktare begränsningar i kraft i Österbotten. Regionförvaltningsverket har bland annat beslutat att sänka gränsen för hur många som får samlas till tio personer.

Sedan tidigare är det dessutom klart att covidintyget inte för tillfället kan användas som alternativ till de rådande coronabegränsningarna.

Anser du att de här begränsningarna räcker?

– Vi får säkert se över situationen nästa vecka, om det är något mera vi kan göra, säger Kinnunen.

Skolorna håller jullov ännu en vecka.

Kinnunen säger att man måste överväga om eleverna kan återgå till skola i det här smittläget, och det kommer man säkert också att göra också på ett nationellt plan säger Kinnunen.

– Men samtidigt närmar vi oss den punkt när vi måste diskutera hur vi går vidare, om symptomen är lindrigare, då är frågan om vi ska hålla stängt längre perioder, säger Kinnunen.