Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dramatisk hemresa för Juniorkronorna – tvingades nödlanda efter hjärtstopp: "Gjorde allt vi kunde för att rädda henne"

Uppdaterad 01.01.2022 23:27.
Juniorkronorna står på rad.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto

Efter att ha tvingats åka hem från junior-VM tidigare än planerat fick det svenska laget vara med om skrämmande scener på flygplanet. På Finlands plan var det stökigt – varken ryska eller tjeckiska spelare fick komma med på resan.

Det var besvikna svenska U20-landslagsspelare som hoppade på hemflyget över Atlanten efter att JVM ställts in på grund av coronafall.

Hemresan strax före nyår blev dramatisk. Med på resan fanns även andra passagerare och en av dem fick hjärtstillestånd.

Planet gjorde därför en nödlandning på Island.

– En passagerare fick hjärtstillestånd och föll ihop. Vår lagläkare, Ryan Allenby, startade hjärt- och lungräddning direkt. Vi vet inte hur det gick med personen, men förhoppningsvis gick det bra, säger spelaren Isak Rosén till Aftonbladet.

– Ryan gjorde ett otroligt jobb. Det var väldigt dramatiskt och när man tänker tillbaka så får man lite perspektiv på allt. Jag hoppas verkligen att personen mår bra.

Vet inte hur det gick för personen

Själv berättar läkaren Allenby att han precis somnat då han väcktes av en panikslagen spelare. Han och en läkarstudent höll på med hjärt- och lungräddning i 45 minuter.

– Studenten, jag och en flygvärdinna höll henne vid liv tills vi landade på Island. Hon var vid liv när ambulanspersonalen på flygplatsen tog över, berättar han för tidningen.

Allenby vet inte hur det gick för personen.

– Flygbolaget skulle höra av sig så fort de fick veta något. Men det känns som att det var 50–50 att hon överlever. Vi gjorde allt vi kunde för att rädda hennes liv.

Tjeckiska och ryska lagen utslängda

I planet där Finlands trupp fanns var det stökigt. SVT-reportern Marie Lehmann var med på resan och skrev på Twitter att de ryska och tjeckiska JVM-lagen blev utslängda före start.

"Fylla, rökning och vägran att bära ansiktsmask är några av anledningarna. Det finska laget får åka med", rapporterade Lehmann.

Men i Tjeckien menar man att det bara var ryssarna som inte skötte sig. Den tjeckiska lagledaren Otakar Cerny sade till Česká televize att det handlade om ett missförstånd.

– Det var en väldigt märklig situation. Vi kom till flygplatsen i Calgary runt tre timmar före flyget. Våra spelare köpte souvenirer och ringde hem. Samtidigt satt det ryska spelare i baren, berättade Cerny.

Den tjeckiska journalisten Robert Zaruba skrev på Twitter att tjeckerna blivit utslängda på grund av att man hade liknande lagtröjor som Ryssland. Båda var klädda i grått. Flygbolaget ska senare ha insett sin miss och betalat nya hotell- och flygkostnader för Tjeckien.

Diskussion om artikeln