Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk lagmedlem uppgavs ha varit involverad i fylleskandalen på JVM-flyget – Juniorlejonens GM skrattar: "Stämmer inte alls"

Uppdaterad 01.01.2022 23:26.
Juniorlejonen går i kö i en korridor.
Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/A

Både Tjeckien och Ryssland portades från flyget som skulle ta hem JVM-lagen, där också det finländska laget satt. I rysk media uppgav man att en finländsk stabsmedlem skämt ut sig – Juniorlejonens GM Kimmo Oikarinen skrattar när han hör ryktet.

JVM-lagens hemresor från det förtidsavslutade mästerskapet har varit händelserika.

I Sveriges flygplan drabbades en passagerare av hjärtstillestånd. Finland, Ryssland och Tjeckien skulle resa med ett annat plan, men det var till slut bara den förstnämnda truppen som fick stanna i planet.

Flera spelare i det ryska laget ska ha varit berusade och ovilliga att använda munskydd. Dessutom ska rökning ha förekommit. Efter ett missförstånd kastades också tjeckerna ut.

SVT:s reporter Marie Lehmann reste med samma plan.

– Det var så stökigt så att till och med jag bad om att få byta säte, rapporterade Lehmann för kanalen.

Ryska Sport-Express gick ut med uppgifter om att en medlem av den finländska staben också varit inblandad i fylleskandalen. Personen uppgavs ha varit så berusad att han inte hållits på sin stol och spytt på sina egna ben. MTV var först i Finland med nyheten.

Fick beröm

Finlands general manager Kimmo Oikarinen skrattar då han hör om påståendena.

– Jag såg också någon nyhet om att vår någon i vårt lag skulle ha härjat någonstans, det stämmer inte alls, svarar Oikarinen till Yle Urheilu.

– Det lönar sig inte att börja kommentera vad andra gjort, ta hand om det egna.

Kimmo Oikarinen talar för spelare.
Bildtext Kimmo Oikarinen.
Bild: Tomi Hänninen

Juniorlejonen var det enda laget som kallades tillbaka till planet efter att det tömts. Oikarinen berättar hur allt gick till i Calgary:

– Vi var alla redan i planet. Då bad flygpersonalen om att få tala med den ryska lagledningen. Vi väntade en stund och sedan sades det att man ska tömma planet.

– Jag samlade ihop vårt lag och gick för att kolla upp vad allt handlade om. Man svarade att det fanns lite problem, men att det inte berörde oss på något sätt, förklarar Oikainen.

I stället tackades det finländska laget för gott uppförande.

– Pursern kom och talade med mig personligen då vi hade ett par timmar kvar till Frankfurt, för att ge beröm och tacka för vårt beteende vid flygfältet och i planet. Ganska fint gjort.