Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsam markbrand har orsakat förödelse i Colorado i USA – närmare 1 000 hem är förstörda

Från 2022
Uppdaterad 02.01.2022 10:44.
En brunnen bil vid gatkanten på ett branddrabbat område.
Bildtext I brandområdet har så gott som alla hus brunnit ner till grunden, rapporteras från förortsdistriktet Boulder intill Denver.
Bild: Lehtikuva

I delstaten Colorado i USA har tusentals människor evakuerats från sina hem på grund av en förödande markbrand som har härjat där. Tre personer saknas och antas vara döda. Omkring 1 000 byggnader har brunnit ned.

Markbranden beskrivs ha varit våldsam. Den uppges ha fått sin början redan i torsdags, av okänd anledning. Den fick extremt snabb spridningsfart till följd av hård vind och torka i området.

Elden har härjat och förstört delar av ett förortsområde, Boulder, strax utanför storstaden Denver, i närheten av de naturområden där Klippiga bergen ligger. Nu har arbetet men att röja upp efter katastrofen kommit igång.

Ett hus i full låga.
Bildtext Branden var som värst mycket våldsam, den här bilden är tagen strax före nyår. Elden spreds snabbt och har lämnat stor förödelse efter sig.
Bild: Lehtikuva

Enligt myndigheterna har elden slukat 1 000 byggnader, av vilka de flesta är bostadshus. Tusentals människor är evakuerade. Några har fått skador och tre personer är försvunna. Myndigheterna letar nu efter dem, men befarar att de har omkommit.

Sökoperationen uppges vara svår i de brandskadade ruinerna som dessutom nu har täckts av ett lager snö i och med en snöstorm det senaste dygnet.

Brandorsaken en gåta

Vädret är kyligt i området och de människor som inleder det nya året som hemlösa eller evakuerade får hjälp av myndigheter och Röda korset, bland annat nödinkvartering, värmare, rent vatten och andra förnödenheter.

President Joe Biden har utlyst trakten som katastrofområde, vilket gör det möjligt att rikta federalt bistånd till drabbade invånare och företag.

Ruinerna av en nedbrunnen byggnad.
Bildtext Till de förstörda byggnaderna hör det här hotellet i Boulder.
Bild: Lehtikuva

Markbranden betecknas som den mest förödande i delstaten Colorados historia vad gäller antalet förstörda bostadshus. Tills vidare vet myndigheterna inte hur den fick sin början. Man har till exempel inte upptäckt några skador på kraftledningar som kunde förklara saken.

Polisen uppger sig undersöka brandorsaken utgående från ett antal tips, och har bland annat utfört en husrannsakan i anknytning till undersökningarna, utan att ge några detaljer om vad det handlar om.

Källor: AP, Reuters

Texten är delvis omformulerad 2.1.2022 kl 10.45.