Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Branden i Sydafrikas parlamentsbyggnad under kontroll – misstankar om sabotage, en person har gripits

Uppdaterad 03.01.2022 10:34.
Parlamentsbyggnaden i Sydafrika brinner. Mörkgrå rök stiger från byggnaden.
Bildtext Det är taket på parlamentsbyggnaden som brinner, men det uppges också finnas sprickor i väggarna.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Rodger Bosch

Parlamentsbyggnaden i Kapstaden i Sydafrika har fått svåra skador i en eldsvåda. Branden bröt ut tidigt på söndagsmorgonen av okänd anledning.

Myndigheterna säger att sprinklersystemet ser ut att ha saboterats och det fungerade inte.

En person greps inne i parlamentetet, säger minister Patricia De Lille som ansvarar bland annat för infrastrukturfrågor. Den gripne är en cirka 50-årig man.

Fallet har getts över till polisens elitenhet som ansvarar för attacker mot politiska institutioner.
Vid lunchtid på söndagen fortsatte brandmän att kämpa mot branden i Sydafrikas parlamentskomplex i Kapstaden. Då uppskattades att det kan ta timmar innan branden är släckt.

På måndag morgon uppgav myndigheter att branden är under kontroll, men ännu inte släckt.

Minister De Lille säger att sprinklersystemet fungerade felfritt under en brandövning inför jul, men att det visade sig att någon stängt en ventil, vilken satte sprinklersystemet ur spel.

Sydafrikas parlament har två kamrar, Nationalförsamlingen (ibland också kallat underhuset) och Nationella provinsrådet. Parlamentskvarteret består av tre huvudbyggnader som står intill varandra.

Den äldsta av byggnaderna är från 1884. Där samlades Nationalförsamlingen förr, men numera sitter parlamentarikerna i de två yngre byggnaderna från 1920- och 80-talen, uppger nyhetsbyrån AFP.

Tjock, grå rök sprider sig runt parlamentsbyggnaden i Kapstaden.
Bildtext Rökutveckling kring den brinnande parlamentsbyggnaden.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Rodger Bosch

Stora materiella skador

Branden ska ha startat i ett kontorsutrymme i tredje våningen i den äldsta av byggnaderna. Byggnaden inrymmer bland annat ett värdefullt bibliotek och många av väggarna är fodrade med gamla träpaneler.

Där stod lågorna höga från taket redan på morgonen och sedan rapporterades att den gamla kammarens tak hade rasat och "var borta". Hela byggnaden har rök- och vattenskadats svårt.

Branden i den gamla delen är under kontroll, säger parlamentet i ett uttalande. Plenisalen i den nya delen av komplexet har enligt parlamentet påverkats av branden.

Parlamentet talesman Moloto Mothapo säger att hela plenisalen där parlamentarikerna sitter har brunnit ner.

Det finns inga uppgifter om att några människor skulle ha kommit till skada.

Rök stiger i Kapstaden ovanom byggnader. Bilar kör på gatorna.
Bildtext En inskickad bild visar hur röken stiger sig över byggnader i Kapstaden.
Bild: Läsarbild / Kristiane Width

"Mycket lukt och rök"

- Man har inte elden under kontroll. Det luktar väldigt obehagligt och är mycket rök i luften. Det berättar Kristane Width från Esbo i en telefonintervju för Svenska Yle. Hon är sedan tre månader praktikant vid Democratic Alliance, det största oppositionspartiet i Sydafrika.

Hon såg branden redan på söndag morgon och återkom till brandplatsen på eftermiddagen. Det verkade som om man inte tog branden så allvarligt på morgonen. Men senare har det kommit fler brandbilar, och landets president besökte brandplatsen.

Kristiane Width beskriver den brinnande parlamentsbyggnaden som en mycket fin byggnad vid en stor park. Intill står många andra historiska byggnader, och Width hoppas att elden inte ska sprida sig.

"En sorglig dag för demokratin"

Parlamentet har på grund av coronapandemin inte kunnat samlas på en väldigt lång tid. Nu när restriktionerna har minskat hade man sett fram emot att parlamentet skulle öppnas inom kort.

- Det blir intressant att se vad som kommer att hända nu, om parlamentet kan fortsätta arbeta eller om arbetet där blir uppskjutet.

Politiker i sydafrikanska medier har sagt att “det är en sorglig dag för vår demokrati”. Kristiane Width håller med.

- Det är väldigt synd att just parlamentsbyggnaden drabbas, speciellt som det nyligen var ett kommunalval där alla partier var missnöjda med resultaten. Det här är en väldigt trist dag för ett land vars demokrati är ett stort frågetecken från första början, säger Kristiane Width.

Rök ovanom parlamentsbyggnaden i Kapstaden. Den är omgiven av stängsel.
Bildtext Det är tillsvidare oklart vad som orsakat branden i byggnaden.
Bild: Läsarbild / Kristiane Width

Brandorsaken okänd

En del uppgifter tyder på att brandvarningssystemet inte fungerade som det skulle. JP Smith, som sitter i Kapstadens säkerhetskommitté, sa att brandlarmet hade kommit igång först då brandmän redan var på plats.

Tillsvidare är det oklart vad som orsakade branden. President Cyril Ramaphosa besökte parlamentskvarteret på eftermiddagen och berättade då att en person hörs av polisen med anledning av branden.

Ramaphosa sade också att sprinklersystemet inte tycks ha fungerat och han beskrev branden som "hemsk och förödande", men lovade att parlamentet ändå skulle kunna återgå till sitt arbete normalt efter juluppehållet.

Kl.15 uppdaterades texten med brandförloppet och Ramaphosas uttalande. kl 17.20 tilllfogades intervjun med Kristiane Width. Artikeln uppdaterades cirka 21.20 med uppgfiter om misstänkt sabotage och att en person gripits.
3.1.2022 kl 10.34 med uppgifter om att branden är under kontroll.

Källor: AFP, Reuters, eNCA, BBC