Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna borde bli bättre på att ta bioavfallet tillvara – nya regler är i kraft

Uppdaterad 02.01.2022 13:54.
En påse med bioavfall.
Bildtext Biosoporna utgör en tredjedel av allt samhällsavfall.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Finländarna måste blir flitigare med att föra matlagningsrester och annat bioavfall till insamlingskärl eller kompostorer, påpekar miljömyndigheterna som har ett ambitiöst mål att nå.

Utan skärpning i fråga om biosopor når Finland inte sitt mål att återvinna två tredjedelar av dem om fem år, uppger man vid Finlands miljöcentral för nyhetsbyrån STT.

Ett delmål är att återvinna 60 procent av biosoporna nästa år och också dit är det lång väg. I dag återvinns mindre än hälften.

För att sätta fart på återvinningen har Finland för en månad sedan fått en bestämmelse om att alla husbolag med minst fem bostäder måste ha insamlingskärl för bioavfall. Tunnorna ska vara på plats senast i sommar.

Sommaren 2024 måste alla hushåll sortera biosopor på orter med fler än 10 000 invånare. Det kan ske med hjälp av insamlingskärl eller egna kompostanläggningar.

Men inte ens de här åtgärderna är nog, befarar miljömyndigheten och talar om ytterligare skärpta direktiv, som kanske måste tas i bruk också på mindre orter.

Upplevs som snuskigt

Miljömyndigheterna ser ett behov av bättre rådgivning och information om bioavfallssorteringen. Den är nämligen inte särskilt populär bland finländarna, enligt kundenkäter.

Att hantera biosopor upplevs vara smutsigt och ohygieniskt.

Biosoporna utgör en tredjedel av allt avfall. Hamnar det i blandavfallet går vi miste om näring och energi, framhåller man vid Finlands miljöcentral.

Det som samlas in återvinns antingen genom att det komposteras till mull eller förvandlas till biogas.

Källa: STT

Diskussion om artikeln