Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk kritik mot domarna efter nyårsklassikern – Eisenbichler fick höga poäng trots att han var nära att ramla: "Det är en liten katastrof"

Uppdaterad 02.01.2022 10:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se Markus Eisenbichlers hopp i Garmisch-Partenkirchen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Markus Eisenbichler hade en del problem att landa sitt första hopp i lördagens tävling i Garmisch-Partenkirchen. Tysken belönades ändå med relativt höga poäng – något som väckt kritik i Norge. Det är nästan ett fall, säger norske landslagschefen.

Markus Eisenbichler flög 141 i meter i sitt första hopp i nyårsklassikern i Garmisch-Partenkirchen men när han skulle sätta landningen fick han problem. Tysken var på vippen att tappa balansen men lyckades rädda situationen.

Eisenbichler fick mellan 17,0 och 18,5 i stilpoäng av domarna, och det fick den norska landslagsledningen att se rött.

– Enligt mig är det en liten katastrof. Jag reagerade starkt på stilbedömningen. Det är förödande för stildelen när man ger Eisenbichler 18,5. Det är nästan ett fall, när Marius Lindvik hade samma problem i Oberstdorf fick han 15,5, säger landslagschefen Clas Brede Bråthen till NRK.

– Jag tycker det är konstigt att han får 18,5 när han nästan ramlar. Han fick för höga poäng helt enkelt, kompar landslagstränaren Alexander Stöckl.

"Ibland har man lite tur"

Markus Eisenbichler erkänner också att han tycker att domarna var lite för snäll i sin bedömning.

– Jag blev väldigt glad då domarna gav mig lite för höga poäng. 17,5 går kanske att försvara men det är väl egentligen ett 17-hopp. Det är svårt ibland. Det är som i fotboll, det går så fort och de kanske inte såg hur långt nere jag var. Ibland har man lite tur, säger han.

Landslagschefen Bråthen jämför poängen som att man skulle döma mål i fotboll när någon skjuter utanför.

– Det blir helt hopplöst. Jag önskar att någon kunde komma med ett bra svar då jag tar upp den här typen av frågor. Vi har hört att de ska införa VAR, men det kan de inte ha gjort för då måste skärmarna ha varit svarta, säger han.

FIS svarar på kritken

FIS tog nyligen i bruk en form av videogranskning för domarna men enligt tävlingsledaren Sandro Pertile råder det ett stort missförstånd kring systemet.

– Det vi sa var att vi jobbar på att få en extra skärm i domarrummet så att de kan bedöma landningarna. Det hör till att det finns subjektiva bedömningar men vi har möjlighet att utvärdera och se om det finns några avvikelser, och det brukar vi göra.

– Vi har ett system för nominering av domarna. Om det visar sig att det finns en tydlig nationalistisk bedömning kan domarna ha gjort sitt för säsongen, säger han.

Det blev till slut en andraplats i tävlingen för Markus Eisenbichler bakom japanen Ryoyu Kobayashi.