Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Butiker sänkte priset på självtest för coronaviruset – men hyllorna gapar fortfarande tomma efter julhelgens stora efterfrågan

Från 2022
Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.
Bildtext Ett självtest för coronaviruset visar förekomsten av antigener i kroppen på cirka 15 minuter.
Bild: Maren Winter / Alamy

Butikskedjor har sänkt priserna på självtest för coronaviruset i och med att produkten blev momsfri vid årsskiftet. Många butikshyllor har gapat tomma efter en explosionsartad efterfrågan före julen men tillgången spås bli bättre i januari.

Beslutet att slopa momssatsen på självtesterna var politiskt och förvekligades med snabb tidtabell för att underlätta testningen då antalet smittfall började öka kraftigt i slutet av fjolåret.

Beslutet att slopa momsen klubbades av riksdagen i december och trädde i kraft den första januari 2022.

På Kesko säger försäljnings- och brandchef Tuuli Luoma att dagligvarukedjan har strukit momssatsen på 24 procent från produktpriset till fullo.

– Bland annat ett enskilt test som har kostat 4,95 euro kostar nu 3,99, säger Luoma och tillägger att priset är samma för alla handlare.

K-gruppens säljer i huvudsak självtestet Boson, men också några andra produktmärken.

S-gruppen meddelar för sin del att deras momsfria pris för ett test vid årsskiftet sjönk till 3,89 euro.

På Lidl uppger man att priset på en förpackning med fem test nu kostar 24,90 euro.

– Försäljningspriset på testerna sjunker med en summa som motsvarar momsen, skriver kommunikationsansvariga Sanna Mämmi i ett e-postmeddelande.

Vid Universitetsapoteket uppger man att priset på ett test sjönk till 4,80 euro från tidigare 5,90 vid årsskiftet. Enligt kedjan kommer fler produkter att levereras de kommande dagarna och efter det varje vecka. Efterfrågan väntas vara stor också i fortsättningen.

Handlare vill inte sälja okänd produkt

För bara ungefär en månad sedan kostade ett antigentest i ett apotek i Helsingfors kring tio euro. Finansminister Annika Saarikko (C) motiverade sitt förslag om momsfrihet i december också med att testerna ditintills hade varit rätt dyra.

Under de senaste veckorna är det snarare tillgången som har orsakat problem.

I helgen var hyllan tom i ett apotek och fyra mindre K- och S-affärer i Helsingfors. Expediter kunde inte eller fick inte uttala sig om tillgång eller priser.

I ett Universitetsapotek fanns ingen skylt som aviserade om att varan är slut och det fanns inte heller någon produkthylla med prislapp. Enligt expediten tog man bort infoplanschen om varubrist eftersom kunderna inte verkade läsa den.

En K-handlare ville inte säga offentligt att hyllan gapar tom, och kunde inte bekräfta det nya priset eller säga med säkerhet om kommande leveranser.

Enligt handlaren kunde affären ha beställt in tester direkt av andra leverantörer, men han valde att vänta på de tester som Kesko köper in för att kunna trygga kvaliteten på produkten.

Kraftig efterfrågan kom som överraskning

På Kesko säger Tuuli Luoma att försäljningen av testerna 80-faldigades under veckan före julen i jämförelse med en "normal" vecka. Därför har det varit brist på varan.

– Man har inte kunnat reagera på en 80-faldig ökning i åtgången. Det är helt enkelt orsaken, säger Luoma.

Från och med första veckan i januari kommer tillgången att bli bättre, säger Luoma.

S-gruppen och Lidl lovar bättre tillgång på testerna i början av januari.

I en annan K-affär i Helsingfors i söndags var expediten oinformerad om momsrabatten och tillgången på produkten. På prislappen för ett Bosontest stod det 6,90 euro.

– Jag kan inte säga något med säkerhet, men i något skede under januari får säkert alla handlare tester av Kesko, sa expediten och tog bort den gamla prislappen.