Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanligt avhopp från Sydkorea till Nordkorea

Uppdaterad 02.01.2022 14:25.
Ovanligt avhopp från Sydkorea till Nordkorea - en oidentifierad person har tagit sig över den hårt bevakade demilitariserade zonen - Spela upp på Arenan

På Koreahalvön skedde en flykt av det ovanligare slaget på lördag kväll, lokal tid. En person tog sig över gränsen från Sydkorea till Nordkorea.

Sydkoreansk militär upptäckte personen med hjälp av övervakningsutrustning i den så kallade demilitariserade zonen mellan länderna, men lyckades inte få tag i honom eller henne.

Eftersom Nordkorea tillämpar principen att skjuta alla som olagligt tar sig över gränsen har Sydkorea bett Nordkorea att trygga personens säkerhet - utan att dock få respons.

Sedan Koreahalvön delades upp i två olika länder har tiotusentals personer flytt från Nordkorea till Sydkorea. Men det är ytterst ovanligt att människor väljer att olovligt ta sig över gränsen åt andra hållet, alltså från syd till nord, som i det nu aktuella fallet.

Personen som tog sig från Sydkorea till Nordkorea är hittills inte identifierad. Det kan också handla om en nordkorean som förirrat sig in på den sydkoranska sidan och var på väg tillbaka.

Sedan coronapandemin bröt ut har Nordkorea infört stränga restriktioner. Sommaren 2020 utlystes nödläge i landet då en nordkoreansk avhoppare återvände från Sydkorea - enligt ledaren Kim Jong-un var personen coronasmittad. Enligt bedömare anklagar Nordkorea Sydkorea för smittspridning.