Nixu Knichter är en av de sista Hangökrögarna som också är ortsbo: ”Bra att Hangö är så intressant matstad att börsbolag vill investera”
För krögare Kaj-Eric "Nixu" Knichter i Hangö är det ett kall att jobba i restaurangbranschen, även om den inte är lätt. Det finns också vissa fördelar med att driva ett familjeföretag i stället för ett börsnoterat bolag.
– Jag har ingen erfarenhet av att jobba på stora börsbolag, utan är lycklig över att fått verka inom restaurangbranschen i min hemstad Hangö.
Det säger Hangökrögaren Kaj-Eric "Nixu" Knichter, apropå nyheten om att restaurang Origo sålts till börsnoterade Noho Partners.
Han säger att det säkert finns både fördelar och nackdelar med att driva familjeföretag jämfört med börsnoterade restauranger och vice versa.
Men för honom är branschen ett kall och en passion.
– Men till rätt pris är förstås allt till salu, konstaterar han och tillägger att den dagen säkert kommer då han måste fundera på att sälja, eftersom han är "60 år ung".
Flera ben att stå på
Nixu är en av få infödda Hangöbor som numera är krögare på heltid.
Han har ett kafé med bageri som är öppet året om, en restaurang som är öppen merparten av året med en nattklubb sommartid samt ett sommarkafé. Dessutom har han en väl etablerad klädbutik, som hans mor Ulla grundade.
– Att ha fler ställen ger synergier även om de är svåra att mäta, säger han.
Han tycker också att det är bra att Hangö är en så pass intressant matstad att den lockar börsbolag att investera i nya ställen.
Restriktionerna äter hål i plånboken
Däremot har den utdragna epidemin tärt även på hans ekonomi.
Han räknar med att han i fjol gick cirka 300 000 euro på minus bara av att nattklubben måste hålla stängt.
Minuset uppvägdes dock av att det i övrigt var en bra sommar i Hangö.
Nixu Knichter säger att det säkert är nödvändigt med restriktioner, men att det skulle vara bra att se över hur de drabbar olika aktörer inom hans redan utsatta bransch.
– Det är en hel bransch som håller på att gå under och det kommer att ta lång tid att bygga upp den igen.
Samtidigt kämpar han på och vågar till och med göra investeringar i utrustningen.
Han har inte heller permitterat sin ordinarie personal, utan alla försöker tänja och pussla för att ha jobb nu och framöver.
– Verkligt synd tycker jag om företag som är på dyra hyror i större städer.
En fördel med att vara ett mindre familjeföretag kan också vara att det är enklare att svänga skutan snabbt, funderar han.
Trots att restriktionerna är nödvändiga, önskar han ändå att de ansvariga skulle se över principerna för hur de drabbar olika typer av etablissemang.
Det samma gäller statlig kompensation för krögarnas uteblivna inkomster.
– Att till exempel ha februari månad föregående år, då vi hade stängt, som jämförelsemånad är ju helt galet.
I klippet nedan kan du lyssna på Nixu Knichters tankar om att vara krögare i en stad som attraherar börsbolag att köpa upp lokala restauranger.
Innan klippet lades in kom också nyheten att ytterligare två restauranger sålts till Noho Partners konkurrent Restel.
