Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu öppnas tidsbokningen för coronavaccinering av 5 till 11-åringar i Österbotten – fler än någonsin väntar på vaccin

Från 2022
Uppdaterad 03.01.2022 11:51.
En flicka vaccineras med en spruta i armen.
Bildtext Vaccinering av barn i åldrarna 5 till 11 år påbörjas nästa vecka i Österbotten.
Bild: AOP

Nästa vecka inleds coronavaccineringen av 5 till 11-åringar i Österbotten. Aldrig förr har så många grupper stått i tur för vaccinering och situationen beskrivs som mycket utmanande.

Den här veckan öppnas tidsbokningen till coronavaccinering upp för barn i åldrarna 5 till 11 år i Österbotten. Vecka två är tanken att de första i den här åldersgruppen ska få sitt vaccin säger Peter Nieminen som är cheföverläkare vid Österbottens välfärdsområde.

– Det viktigaste vore att vi vaccinerar barn i riskgrupperna, men eftersom vaccinering öppnas upp för alla och försöker vi nu vaccinera så många som möjligt, säger Peter Nieminen.

Det kan också bli fråga om drop-in vaccineringar, alltså vaccinering utan tidsbokning.

Äldre barn får bestämma själva

Till största del kommer barnen att vaccineras på hvc-mottagningar och sjukhus, på samma sätt som de vuxna. Skolor är inte det första valet säger Nieminen.

– Det kan leda till ett yttre tryck, för de äldre i den här åldersgruppen får också själva ta beslut om de vill vaccineras, om de bedöms vara mogna nog, säger Nieminen.

Ingen exakt åldersgräns för barns självständiga beslut har fastställts, och därför görs bedömningen från fall till fall. För de yngre barnen krävs samtliga vårdnadshavares samtycke.

Vaccinet som ges till barnen är BioNTech-Pfizers Comirnaty. Preparatet är avsett för den här åldersgruppen och innehåller en mindre dos.

– Man har redan vaccinerat flera miljoner barn runt om i världen, utan biverkningar. Vaccinet är tryggt, det har vi bra data på, säger Peter Nieminen.

Många väntar på vaccin just nu

Peter Nieminen säger att man aldrig förr haft så många grupper som väntar på sitt vaccin. Det gäller barn från 12 år och uppåt som väntar på dos två, vuxna som väntar på dos två, tre och fyra och nu står också barn över fem år i tur.

I både Vasa och Jakobstad står vården inför stora utmaningar.

– Vi utreder som bäst hur vi ska få tilläggsresurser för vaccineringar. Vi engagerar både företagshälsovården och andra privata aktörer, säger Lis-Mari Vikman som är chef för vårdarbetet i Jakobstadsområdet.

Redan tidigare har man tagit hjälp av både pensionerade läkare, hälsovårdare och sjukvårdare för att hinna med.

– Det är verkligen utmanande, både vad det gäller personal och utrymmen, säger Vikman.

Vaccinering är viktigt om vi vill slippa pandemin

Trots den höga belastningen på vården önskar både Vikman och Nieminen att så många som möjligt låter vaccinera sig.

Nieminen säger att barn oftast inte blir så sjuka i covid-19, men att de kan bli det. Men främst handlar det om att barnen både bär och sprider coronaviruset vidare till andra.

– Det allra viktigast med vaccinationer av barn är att ju fler som vaccinerar sig, desto mindre sprider sig viruset. Därför är det viktigt om vi någon gång vill slippa det här eländet, säger Nieminen.