Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Konstnären Réka Király från Ungern kom till Finland som utbytesstudent och blev kvar – nu driver hon barnboksförlag och skapar bläckkonst

Från 2022
Bild av en kvinna vid ett bord.
Bildtext Réka Király är född och uppvuxen i Budapest i Ungern. Hon kommer från en konstnärlig familj. Hennes mamma är grafisk designer, hennes pappa var möbel- och inredningsdesigner, och hennes syster har också varit grafisk designer men är numera psykoterapeut.
Bild: Malin Wikström

I dag bor hon i Helsingfors och skapar visuella berättelser, både i bläckmålningar och i bilderböcker. Hon aktuell med en ny bok på förlaget Etana Editions, som hon driver tillsammans med en kollega.

Konstnären Réka Király är född och uppvuxen i Budapest i Ungern, men har bott i Finland sedan hon kom hit som utbytesstudent 2001. Det ena ledde till det andra, och hon blev kvar i Finland. Hon är aktull med en ny barnbok och planerar också en utställning med keramikern Leena Kouhia.

– Jag kallar mig för visual storyteller – visuell berättare, för att jag berättar via bilder, både i bilderböckerna och i bläckkonsten. Jag försöker skapa någon form av berättelse som den som ser den kan uppfatta och reagera på.

När Réka Király kom till Finland för drygt tjugo år sedan, upplevde att det fanns en viss magi här.

– Jag tyckte att det här är en magisk plats. Alla namn och personers för- och efternamn var så mystiska och mytiska, och hade en innebörd.

Humorn syns i barnböckerna

Det kändes väldigt bra att vara här och det fanns någon form av magi som drog henne till Finland, och som höll henne kvar. Efter ett halvår som utbytesstudent här åkte hon tillbaka till Ungern för att avsluta sina studier. Samtidigt sökte hon in till magisterprogrammet på Aalto-universitetet här i Finland. Och när hon fick en plats där återvände hon hit.

– Jag ser små humoristiska detaljer i min omgivning, men den humoristiska sida syns inte i bläckkonsten. Konstverken är fulla av minnen och kraftfulla känslor, och de är väldigt personliga. De humoristiska och magiska delarna av mig syns snarare i bilderböcker.

Naturen är viktig för Réka Király , men det är inte hennes naturupplevelser vi ser i hennes konst.

– Jag älskar naturen, går ut i skogen hela tiden, och lever med växter. Men bläckmålningarna kommer till på natten, när det är mörkt och jag inte ser något.

Hon har inte en bild framför sig av en växt eller ett minne av en växt från skogen.

– Det som jag målar i form av en växt är ett minne av en person eller av en känsla. Växten är bara en form, det är inte nödvändigtvis innehållet.

Målar dem hon saknar

Det finns flera orsaker till att hon valt att jobba med just bläck.

– Jag är överlag dålig på att måla, men älskar ytor och beundrar alla som kan jobba med ytor. Men jag behöver en väldigt klar skillnad mellan olika områden, och rena ytor. Bläck är så bra för att det lämnar ett väldigt starkt avtryck på pappret, men samtidigt fungerar det som målfärg.

Bläck är väldigt flytande. Hon behöver inte anstränga sig för att göra avtryck på pappret.

– Med en penna måste du trycka, med oljan måste du verkligen arbeta med ytan, men med bläck är det som en förlängning av mina händer. Och genom bläcket kan jag sätta ner mina tankar på papper.

Under coronapandemin började hon jobba med ett större konstverk. Det är ett verk som är 7 eller 8 meter långt, i början var hela pappersrullen 15 meter, men hon måste klippa av det.

– Jag började måla växter på en stor rulle med papper, i en större skala, och plötsligt förstod jag att jag målar personer som jag saknar hela tiden.

Bild av ett konstverk av konstnären Réka Király.
Bildtext Under pandemin har Réka Király jobbat med ett större konstverk som är sju till åtta meter långt.
Bild: Malin Wikström

Där finns hennes syster, hennes mamma, några vänner som hon inte har kunnat träffa. Hon samlade alla vänner som saknas på ett papper, så att de finns med henne hemma, så att hon inte ska känna sig ensam.

– Det här låter kanske lite konstigt nu när jag säger det högt, men samtidigt var det här mitt sätt att komma ihåg alla fina stunder, alla idéer eller diskussioner som jag har haft eftersom jag inte har varit på besök i Budapest på två år.

Grafiska och färggranna bilderböcker

I fjol gjorde hon ett sju meter brett konstverk i Glass House Helsinki, i centrum av Helsingfors.

– Det är en bläckmålning, Herbarium, ett permanent konstverk. Det är ett speciellt verk eftersom det kombinerar mina imaginära växter, med utrotningshotade arter som antingen har utrotats eller hotas att utrotas i Finland.

Förutom bläckkonsten gör Réka Király också barnböcker, och driver barnboksförlaget Etana Editions tillsammans med en kollega. Eftersom hon hade gjort illustrationer tidigare började hon prata om att göra en bok tillsammans med en kollega. Det ledde till flera barnböcker. Några år senare pratade hon med en annan kollega om att göra något väldigt annorlunda än den typ av barnböcker som ges ut i Finland. Det var 2014.

– Då bestämde vi oss för att starta ett förlag som bara ger ut bilderböcker för barn i åldern 1 till 7 år. Bilderböckerna skulle vara väldigt grafiska och färggranna.

Efter sju år har förlaget gett ut 65 böcker och sakta men säkert växer de på så sätt att de jobbar med fler och fler illustratörer och författare.

Bild av en kvinna som sitter med en kaffekopp i handen.
Bildtext Under pandemin har Réka Király avstått från sin ateljé och målar numera hemma.
Bild: Malin Wikström

Efter så här många år i Finland ser Réka Király fler lager än i början, hon talar finska och ser de problem som finns i samhället, samma som finns så gott som överallt – men det magiska och mystiska finns kvar.

– Jag ler fortfarande när jag hör någons efternamn, ett namn som har en innebörd. Här finns lustiga eller humoristiska saker som får mig att le. Den typen av anknytning och magi, som jag kände redan från början när jag kom hit, den finns kvar.

Réka Király

Ålder: 44

Aktuell med: En ny bok, Pieni suuri tarina rakkaudesta för Etana Editions. Hon planerar också en utställning tillsammans med keramikerna Leena Kouhia – Raaka Rå

Läser som bäst: Edith Eva Eger The Choice

Favoritfilm eller tv-serie: The Royal Tenenbaums, Fame (1980)…många fler. Jag kan inte välja en.

Favoritmusik: Jazz, till exempel Dave Brubeck, Avishai Cohen

Favoritställe i Helsingfors: Var som helst bara det är vid havet, speciellt om man kan simma där. Ugnsholmen och Kajsaniemi Botaniska trädgård.

Drömmer om: Ett långsammare tempo och enorma fönster.