Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden försäkrade sitt stöd för Zelenskyj i ett telefonsamtal igen på söndag kväll

Från 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (till vänster) var nöjd med sitt samtal med USA:s president Joe Biden sent på söndag kväll.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var nöjd med sitt samtal med USA:s president Joe Biden sent på söndag kväll.
Bild: Lehtikuva

USA:s president Joe Biden lovade att USA och dess allierade kommer att agera resolut om Ryssland invaderar Ukraina ytterligare. I ett telefonsamtal på söndag kväll upprepade Biden alltså sitt stöd för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– President Biden gjorde klart att USA och dess allierade och samarbetspartners kommer att reagera med beslutsamhet om Ryssland invaderar Ukraina ytterligare, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki om telefonsamtalet mellan Biden och Zelenskyj.

Samtalet är del av förberedelserna inför säkerhetssamtalen mellan USA och Ryssland som ska hållas i Genève den 9 och 10 januari.

Ryssland och Nato ska dessutom hålla ett separat möte den 12 januari. Dagen efter möts Ryssland och representanter för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa i Wien.

Allt med anledning av Rysslands militära upptrappning vid gränsen mot Ukraina.

Zelenskyj var nöjd med samtalet

Enligt Psaki underströk Biden, under samtalet med Zelenskyj, att USA inte förhandlar om sådant som påverkar dess europeiska allierade utan att de berörda är delaktiga i förhandlingarna. Med andra ord ska förhandlingarna inte ske över huvudet på ukrainarna.

Efter samtalet uttryckte Zelenskyj, på Twitter, sin uppskattning för "det orubbliga stödet" från USA.

Enligt Zelenskyj diskuterades de gemensamma insatserna för att upprätthålla freden i Europa, men också demokratisering och ett slut på oligarkväldet.

Bidens telefonsamtal kommer bara några dagar efter ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin där både Biden och Putin upprepade sina tidigare ståndpunkter om det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

Också i samtalet med Putin varnade Biden för resoluta åtgärder och hårda sanktioner om Ryssland skulle vidta militära åtgärder mot Ukraina.

Putin upprepade för sin del att Ryssland vill ha säkerhetsgarantier om att försvarsalliansen NATO inte expanderar österut.

Källor: AP, Reuters