Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Pärmäkoski på hugget då finska damlaget imponerade – tog första pallplatsen i världscupen på nästan två år

Från 2022
Uppdaterad 03.01.2022 15:15.
Krista Pärmäkoski trea i Val di Fiemme - Spela upp på Arenan

Efter Tour de Ski-dagar fyllda med besvikelse lossnade det på allvar för Krista Pärmäkoski i masstarten. Vinterns första pallplats kom efter stark åkning på utmärkta skidor.

Kerttu Niskanen hade bäddat riktigt bra inför dagens klassiska masstart i Val di Fiemme. Med två etapper kvar i Tour de Ski hade hon ordnat det bästa blåvita utgångsläget i sammandraget sedan Virpi Sarasvuos glansdagar.

Därmed var det mest snack om Niskanen inför start i finsk medierapportering. När startskottet väl hade smällt var det ändå Krista Pärmäkoski som var namnet för dagen i det finländska laget.

Pärmäkoski var pigg och alert i positioneringen, åkte på utmärkta skidor och hade dessutom ordentligt med krafter i sin klassiska åkning. Efter nyårshelgens insatser i Oberstdorf var Pärmäkoski riktigt besviken – ett par dygn senare tog hon vinterns bästa placering.

Pärmäkoski förlorade spurtstriden om andraplatsen mot Heidi Weng, men hon sträckte upp armarna i luften och firade säsongens första pallplats i världscupen.

Ryskan Natalia Neprjajeva avgjorde före upploppet och utökar sin ledning i sammandraget inför tisdagens avslutning.

Läget inför sista Tour de Ski-etappen

Svensk fartökning

Damerna körde fyra varv och på den andra rundan var det Ebba Andersson som tryckte upp tempot. Svenskan spräckte det samlade fältet och vid varvningen halvvägs var det en klunga på sex åkare som var loss.

Andersson fortsatte att öka tempot på varv tre och stundtals såg det ut som att hon skulle gå ifrån resten, men när 7,5 kilometer var avklarade var tätgruppen fortfarande intakt.

Så såg läget ut till sista uppförsbacken. Då ryckte Neprjajeva och lämnade resten av fältet bakom sig. Pärmäkoski gled ner mot stadion som tvåa, men Weng låg precis efter och kom in mot upploppet med en helt annan fart.

– Jag visste att Natalia är stark på slutet, och jag försökte bara att ge allt. Det är ingen hemlighet att det lönar sig att vara tvåa när man kör ner mot stadion... Men en pallplats värmer – även om andraplatsen var inom räckhåll, säger Pärmäkoski till Viaplay.

Avslutningen spelade ändå ingen större roll utgående från Pärmäkoskis breda leende i målfållan. Och undra på, det är hennes första topp tre-placering individuellt i världscupen sedan februari 2020.

– Jag har haft lite oflyt under touren. Nu startade jag modigt och hade väldigt bra skidor. Då var det kul att köra.

Stark laginsats

Bakom de sex första uppstod andraklungan – och där befann sig de tre övriga finländskorna.

Totaltvåan Niskanen kunde inte upprepa sin pangdag från i Lenzerheide förra veckan, men hon skakade av sig resten på sista varvet och gick i mål som sjua.

– Det var en svag insats och jag hade inte bra skidor. Det var inte tillräckligt bra fäste och betydligt sämre glid än exempelvis Krista. Jag fick jobba mycket med armarna och kämpa så gott det gick, säger Niskanen till Viaplay.

– Den här dagen förstörde mina chanser i touren ganska rejält. Det finns många duktiga klättare i fältet.

I samma grupp återfanns även helgens glädjeämne Johanna Matintalo och Anne Kyllönen. De fullbordade en stark finländsk laginsats med fyra åkare bland de elva främsta.

I sammandraget har Neprjajeva en klar ledning inför klättringen i slalombacken Alep Cermis. Andersson går ut som tvåa – tätt följd av finländskorna Niskanen och Pärmäkoski.

– Det grämer att det är en masstart i morgon. Nu är det väldigt jämnt och då hade det varit bättre med jaktstart. Det är svårt att passera i backen, på många ställen är det så trångt, säger Pärmäkoski.

Världscupen på skidor, Tour de Ski

Etapp 5/6, Val di Fiemme:

10 km (k), masstart, damer:
1. Natalia Neprjajeva, RUS 29.51,3
2. Heidi Weng, NOR + 3,7
3. Krista Pärmäkoski, FIN + 4,8
4. Ebba Andersson, SWE + 7,5
5. Katharina Hennig, GER + 10,9
6. Teresa Stadlober, AUT + 14,3
7. Kerttu Niskanen, FIN + 43,5
---
9. Johanna Matintalo, FIN + 51,3
11. Anne Kyllönen, FIN + 56,6

Videokälla: Viaplay

Diskussion om artikeln