Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Meteorologiska institutet: År 2021 var varken ovanligt varmt eller kallt, trots het sommar

Från 2022
Människor solbadar på en badstrand i Solvik i Nordsjö, Helsingfors den 20 juni 2021.
Bildtext Människor som badar och solar på stranden i Solvik i Nordsjö den 20 juni 2021.
Bild: Lehtikuva

År 2021 var inte ett exceptionellt år temperaturmässigt om man ser på årets medeltemperatur, uppger Meteorologiska institutet. Juni var ändå rekordvarmt och februari, september och december var märkbart kallare än vanligt.

Enligt statistik från Meteorologiska institutet var 2021 ett ganska vanligt år om man ser på medeltemperaturen. Medeltemperaturen för hela Finland låg på +2,8 grader, vilket är en tiondel kallare än medeltalet för åren 1991–2020. Senast det var kyligare än så var 2012 då medeltemperaturen låg på +2,1 grader.

För jämförelsens skull: år 2020 var medeltemperaturen rekordhög i Finland, cirka 4,8 grader.

Det regnade ungefär lika mycket eller lite mer än vanligt i hela landet i fjol. I mellersta och norra Finland regnade det ändå ovanligt mycket.

Varmt i juni, kallt i februari och december

I juni var det rekordvarmt i landets södra och mellersta delar och på vissa håll också i norr. I Kajsaniemi i Helsingfors var medeltemperaturen 19,3 i juni den högsta sedan temperaturerna började mätas år 1844.

Juli var också varmare än vanligt. Däremot var det ovanligt kallt i februari, september och i december.

Fjolårets högsta temperatur, 34 grader, mättes den 15 juli i Heinola och kallast var det den 20 februari i Utsjoki, då mätaren visade -39,7 grader.

December var 2‒6 grader kallare än vanligt i hela landet, enligt Meteorologiska institutet. I synnerhet på en del kuststationer mättes ovanligt kalla temperaturer. En så kall decembermånad inträffar det enligt Meteorologiska institutet vart tionde år eller mer sällan.

Kallast var det i början av december då temperaturen var kring -30 i Lappland.

I Mariehamn, på Åland, steg kvicksilvret ändå upp till 11 grader den 18 december vilket är nära alla tiders decembervärmerekord, 11,3 grader, som mättes i Björneborg och i Kumo den 20 december 2015.