Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlandssvenska Darya om läget i forna hemlandet Ukraina: "För vanligt folk är det business as usual"

darya pisarenko
Bildtext Darya Karilahti bor i Finland och talar flytande svenska och finska. Hon är född i Ukraina och får därför många frågor av finländare om läget i det forna hemlandet.

Darya Karilahti är finlandssvensk men född i Ukraina. Hennes föräldrar bor kvar där och för dem fortsätter vardagen som vanligt trots den säkerhetspolitiska utvecklingen och maktspelet kring det.

Det var i december som Darya Karilahti började få frågor av oroliga finländare om läget i hennes forna hemland Ukraina.

Karilahti blev själv lite orolig och ringde föräldrarna som bor i staden Poltava.

Hon talar visserligen varje dag i telefon med sina föräldrar, men det politiska läget är inte ett ofta förekommande samtalsämne.

- Efter att ha talat med mamma så förstod jag att allt är business as usual, de har inte märkt av något.

För trots att läget vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland har kallats "den farligaste situationen på 30 år", så märker en del ukrainare inte av det här i sin vardag.

Beroende på var i landet man bor

Men spänningarna mellan Ryssland och väst har ökat, och allas ögon riktas mot Ukraina och undrar vad som komma skall.

Karilahtis föräldrar har dock levt i den här situationen sedan Ryssland invaderade Krim år 2014.

Länen Donetsk och Luhansk övertogs då också och kontrolleras sedan dess inte längre av den ukrainska regeringen.

- Men det här spred sig aldrig vidare till andra områden i Ukraina, så folk har lärt sig leva med det och det som tidigare var onormalt blev det normala.

Karilahti understryker att det är annorlunda för de som befinner sig närmare gränsen österut, eller om man exempelvis är bosatt i Donetsk eller Luhansk.

Eller om man har tidigare erfarenheter som gör att man ser annorlunda på läget.

- Det är väldigt beroende på var man bor och vad man upplevt.

Mottot "vänta och se"

Karilahti, tidigare Pysarenko, minns att hon var mer nervös över situationen år 2014 då Ryssland invaderade Krimhalvön och ingen visste vad det innebar.

- Samma år hade jag som sextonåring flyttat till Finland för att studera svenska, så det kändes illa. Men min mamma sa att vi inte ska få panik utan vi ska vänta och se.

För föräldrarna har inget hänt eller förändrats sedan dess och de har vant sig vid situationen oavsett vad man tycker om saken, konstaterar Karilahti som vill vara "så neutral som möjligt" i den här frågan.

Karilahti besöker Ukraina så ofta hon kan, hon var där senast i oktober.

Hon påpekar ändå att de ukrainare som nu uttalar sig i utländska medier och som är upprörda, har rätt att vara det, men det är ofta det dramatiska man ser representerat i media.

- Men många ukrainare lever sina liv som vanligt och märker inte av stormaktspolitiken i sin vardag, säger Karilahti.

Ett folk med samma önskan

De militärövningar som ryska armén utför vid Ukrainas gräns är ett faktum som Karilahti hittat en egen personlig förklaring till.

- De övar ju alltid någonstans så det är ju inte konstigt om det också sker nära Ukrainas gräns. I alla fall väljer jag att tänka så.

Karilahti konstaterar att Ryssland är Ukrainas granne och oavsett vad som hänt eller händer kan man inte stryka relationen länderna emellan, eftersom de alltid kommer vara sammanknutna.

- Jag vill tänka att vi är samma folk fast på olika sidor gränsen och inget folk vill ha krig.