Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Året var turbulent" – nu avgår charterflyg från Vasa varje vecka men flygplatserna kommer inte i närheten av tidigare siffror

Från 2022
Ett propellerplan från Finnair rullar längs landningsbanan
Bildtext Från och med april kommer Finnair att flyga mellan Vasa och Helsingfors tre gånger per dag.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

På flygplatsen i Vasa ökade passagerarmängderna under hösten, men man är långt ifrån siffrorna före coronapandemin. På Karleby–Jakobstad flygplats i Kronoby är trafiken säkrad till mitten av augusti, men vad som händer efter det är osäkert.

På Vasa flygplats har trafiken ökat stadigt under hösten och i november steg mängden passagerare till över 4 500. Under de första elva månaderna av 2021 var saldot totalt 13 000 passagerare. Hela årets siffror torde landa på omkring fem procent av tidigare siffror.

– Före coronan, 2019, hade Vasa flygplats mer än 300 000 resenärer, uppger flygplatschef Heidi Mäkelä.

I dag flyger Finnair två turer från Vasa till Helsingfors dagligen.

Vasa flygplats.
Bildtext Passagerarmängden för 2021 är ungefär fem procent av de siffror man hade före pandemin.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

I oktober avgick årets första charterflyg från Vasa, det gick till Rhodos. Nu har både Tjäreborg och TUI charterflyg till Gran Canaria varje vecka från Vasa.

Från och med april kommer Finnair att flyga mellan Vasa och Helsingfors tre gånger per dag.

– Vi uppskattar att flygresorna fortsätter öka också 2022, men att komma till 2019 års siffror kan ta några år, uppger Mäkelä.

Förhandlingar pågår om hösten i Kronoby

Flygtrafiken till och från Karleby-Jakobstad flygplats i Kronoby är säkrad fram till mitten av augusti i och med att staten fortsätter den upphandlade trafiken med tre avgångar per vardag. Men från den 15:e augusti är det marknadsmässig trafik som gäller.

Vd Stig-Göran Forsman på Kronoby Flyghangar har goda förhoppningar om att trafiken kommer att fortsätta.

– Absolut! Och det är på grund av den starka exportindustrin som vi ser möjligheter. Men det är klart, det fordras mycket diskussioner, säger Forsman.

Förhandlingar med olika aktörer har pågått i månader och målet är enligt Forsman att inom januari–februari ha en lösning för hösten.

VD Stig-Göran Forsman vid Kronoby Flyghangar Ab
Bildtext Vd Stig-Göran Forsman tror att flygtrafiken från Kronoby ska kunna fortsätta.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Totalt 7 000 passagerare i år

Enligt Forsman har en del flyg varit helt fullbokade. I synnerhet i november och i somras såg det bra ut då coronaläget var lugnare och restriktionerna blev mildare.

– Men det är klart, pandemin överskuggar allt. Året har varit väldigt turbulent. Osäkerheten kring pandemin, smittläget och restriktionerna gör att alla är försiktiga.

Fungerande tillgång till regionen är A och O

Stig-Göran Forsman, vd Kronoby Flyghangar

Det gäller såklart inte bara Kronoby utan flygtrafik över hela världen, påminner Forsman.

– Viktigast för oss är att ha igång trafiken och framförallt för exportindustrin. Fungerande tillgång till regionen är A och O.

Totalt når Karleby-Jakobstad flygplats kanske upp till 15 procent av passagerarmängderna år 2019, innan pandemin. Då hade flygplatsen över 50 000 resenärer. I år är motsvarande siffra – från maj till slutet av december – kring 7 000.

Privatflyg viktiga för Kronoby

Varje vecka landar också flera privatflyg i Kronoby. Det är affärsresande som kommer med direktflyg från Sverige, Tyskland, Italien och andra delar av Europa.

– I höstas var vi den åttonde mest trafikerade flygplatsen i Finland. Det är tack vare det stora antalet privatplan.

Utöver det landar och lyfter spaningsflyg och ambulansflyg i Kronoby. I år har inga charterflyg lyft från flygplatsen men för nästa höst finns några planerade charterresor.

Ingången till Karleby-Jakobstad flygplats.
Bildtext Från och med mitten av augusti är det marknadsmässig trafik som gäller från Karleby-Jakobstad flygplats.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

I dagsläget flyger Nyxair tre avgångar måndag till fredag från och till Kronoby. Två av de sex flygningarna går via Kemi, de övriga fyra körs direkt till och från Helsingfors. På lördagar avgår ett flyg till Helsingfors och på söndag kommer ett sent flyg till Kronoby.

Karleby-Jakobstad flygplats är en av de fem flygplatser som staten upphandlade trafik till från och med maj i år. Regeringen har beviljat ytterligare pengar så att trafiken fortsätter i 7,5 månader från nyår.

Diskussion om artikeln