Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klæbo är i otroligt slag – tvåan Iivo Niskanen kunde inte svara på norrmannens tempo: "Johannes var helt enkelt bättre"

Från 2022
Uppdaterad 03.01.2022 19:18.
Iivo Niskanen tvåa i Val di Fiemme - Spela upp på Arenan

Iivo Niskanen verkade vara på hugget i Val di Fiemmes masstart i klassisk stil. Men i stället svarade Johannes Høsflot Klæbo för en uppvisning – en chanslös Niskanen fick nöja sig med andraplatsen.

OS-vintern till ära har Iivo Niskanen visat att han är i storslagen form när det kommer till klassisk stil.

Förra veckan kom finländaren med en stormvarning till resten av världseliten då han krossade motståndet på den klassiska intervallstarten i Lenzerheide. I den näst sista etappen av Tour de Ski kom Niskanen med ett nytt formbesked, den här gången i masstart.

Men den som imponerade mest heter Johannes Høsflot Klæbo. Norrmannen glänser i både fri- och klassisk stil just nu och ryckte i väg till en klar seger i dagens lopp i Val di Fiemme.

Niskanen var den som närmast kunde svara på den klara totalledarens fart. Men också "kungen av klassiskt" fick ge sig efter drygt elva kilometer. Klæbos fart var av en annan planet och han var i mål 20 sekunder före den finländske tvåan.

– En kanondag. Skidorna var fantastiska och det kändes som att jag lyckades ladda batterierna väl under vilodagen i går, säger Klæbo i segerintervjun.

Poängplats för Lindholm

Niskanen trappade upp takten då man nästan kommit halvvägs i 15-kilometersloppet. Tätklungan sprack då Klæbo och Niskanen var loss.

Norrmannen tycks vara i sitt livs form och Niskanen hade inte samma krafter kvar i benen under tävlingens sista tredjedel.

– Klæbo var stark och det var en liten taktisk miss av mig att dra i väg så tidigt för att få bonuspoäng. Men då sprack fältet och jag gjorde lite onödigt jobb för Johannes, funderar Niskanen, som inte varit på pallen i en masstart i klassisk stil tidigare, i Viaplays intervju.

I stället fick finländaren fokusera på att hålla de jagande ryssarna bakom sig på slutet. Trean Aleksej Tjervotkin var tre sekunder långsammare än Niskanen.

– Jag överraskades av hur han (Klæbo) ville slå till. Han hade säkert bra skidor idag, vilket motiverade honom. Johannes var helt enkelt bättre i dag. Jag hade inte mycket att ge på slutet.

Inför morgondagens avslutning är Klæbo exakt två minuter före Aleksandr Bolsjunov i sammandraget. Trean Niskanen har 2.49 upp till norrmannen.

Läget inför sista Tour de Ski-etappen

Lindholm på poängplats

Remi Lindholm fick nöja sig med blygsamma placeringar under öppningsveckan av karriärens första Tour. I dag lossnade det ordentligt för 23-åringen.

Lindholm hade åkt upp på poängplats då loppet var knappt halvvägs. Finlandssvensken slutade på en fin 21:a plats, närmare två minuter efter täten.

– Det var en ganska rå kamp från början till slut. Roligt att det inte bara är skit hela tiden, kommenterar Lindholm till Viaplay.

– Jag har haft en del problem med skidorna, efter att ha bytt märke. Man har sökt formen lite, men i dag kan jag vara nöjd.

Perttu Hyvärinen var uppe och drog i inledningen och gjorde ett bra lopp. Han slutade på elfte plats, närmare en minut efter täten.

Masstart 15 km (k)

1. Johannes Kläbo NOR 41.31,2

2. Iivo Niskanen FIN +20,8

3. Aleksej Tjervotkin RUS +23,7

4. Denis Spitsov RUS +24,0

5. Aleksandr Bolsjunov RUS +27,9

6. Didrik Tønseth NOR +40,1

7. Erik Valnes NOR +50,0

8. Hugo Lapalus FRA +54,1

9. Ivan Jakimusjkin RUS +56,2

10. Harald Amundsen NOR +56,5

...

11. Perttu Hyvärinen FIN +57,4

21. Remi Lindholm FIN +1.50,0

38. Ville Ahonen FIN +2.54,7

Videokälla: Viaplay

Diskussion om artikeln