Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Högre löner åt vårdare men inte vård på distans – så här svarade kandidaterna i Östnyland på valkompassen

En vårdare syns genom ett fönster, på bilden finns en karta över Östra Nylands välfärdsområde
Bildtext Mellan den 12 och 18 januari går det att förhandsrösta i välfärdsområdesvalet. Den egentliga valdagen är söndagen den 23 januari. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen (foto), Fredrika Sundén (kollage) / Yle

Vi plockade ut några intressanta påståenden ur valkompassen för att se vad kandidaterna i välfärdsområdesvalet tycker.

Svaren kommer från kandidater inom Östra Nylands välfärdsområde. I grafiken syns svar från de 155 kandidaterna som hör till något av partierna i riksdagen. Förutom dem har en obunden kandidat och en kandidat från Finlands kommunistiska parti svarat på frågorna i valkompassen.

En översikt över alla kandidater inom Östra Nylands välfärdsområde hittar du här.

Vi börjar med några påståenden som delade åsikter. Det första påståendet gäller dem som bor på landet:

Majoriteten av Samlingspartiets kandidater och hälften av De Gröna är helt eller delvis av samma åsikt om att ett första möte på distans räcker för invånare på glesbygden, i stället för en fysisk mottagning. De andra partiernas kandidater är av annan åsikt, mest av alla kandidaterna från Kristdemokraterna.

Påståendet om hemvård i stället för vårdboende fick mest genklang bland Samlingspartiets, Sannfinländarnas och Rörelse Nus kandidater. Över hälften av SDP:s och Vänsterförbundets kandidater håller inte med om påståendet.

Språk och privatisering

Hur är det med den svenskspråkiga servicen då? Ska det gå att få service på svenska överallt eller är det bättre om den svenskspråkiga personalen jobbar på vissa ställen?

Över hälften av kandidaterna i alla partier var av annan åsikt än påståendet. Samlingspartiets och Vänsterförbundets kandidater är åter längst ifrån varandra.

Frågan om ifall den privata sidan ska vara med och ordna hälsovård eller inte delar verkligen åsikter, både inom partierna och mellan partierna.

Det är kanske ganska väntat att Samlingspartiets och Vänsterförbundets kandidater är längst ifrån varandra i den här frågan också.

Borgå sjukhus viktigt

De här påståendena är kandidaterna nästan rörande överens om.

Majoriteten av alla partiers kandidater anser att vårdarna måste få högre lön, även om det inverkar på kostnaderna.

När det gäller Borgå sjukhus är dissonansen ännu mindre:

Alla förutom en liten procent av De Gröna, förmodligen en person, är helt eller delvis av samma åsikt om att det behövs ett kretssjukhus i Borgå också i fortsättningen.