Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De höga smittosiffrorna dämpar inte Åbobornas hopp: "Vi väljer att se på vad vi kan göra istället för på vad vi inte kan göra"

Från 2022
Raija och Timo står i svarta jackor vid Aura å i Åbo
Bildtext Åboborna Raija och Timo har valt att skifta fokus och se positivt på vardagen.
Bild: Ellen Ijas / Yle

Restriktionerna i Egentliga Finland skärptes innan julhelgen och nu börjar året med rekordhöga smittsiffror. De Åbobor Yle Åboland talat med förhåller sig ändå lugnt till pandemiläget.

Det nya årets intåg skuggas av de skärpta restriktionerna som Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland beslöt om på onsdagen den 29 december, och som gäller fram till den 15 januari.

Förbudet att ordna offentliga evenemang i Egentliga Finland och i Satakunta förlängdes, och lokaler för kunder samt väntsalar som är öppna för allmänheten stängdes. Även lokaler som används för idrott, sport, nöjen eller rekreation stängdes. Beslutet berör också allmänna bastur, bassängområden och omklädningsrum i badinrättningar och simhallar.

Marjatta är inte alls nöjd med det nyaste beslutet.

– Det känns inte alls bra, vi äldre kan inte gå och simma och det är ungefär den enda motionen man kan få. Det gick inte att simma under förra våren heller och det kommer synas i de äldres hälsa senare. Min gymnastik på Arbis föll också bort nu och det är inte alls bra.

Även för Timo är det begränsningarna av motionsmöjligheter som påverkar hans vardag mest.

– Det som är svårast för mig är att jag nu inte kan gå på min gruppgymnastik, men restriktionerna är nödvändiga så jag får bara vänta.

S:t Olofsskolans gymnastiksal.
Bildtext Åboborna längtar till gymnastiksalarna.
Bild: Marie Söderman / Yle

Man får anpassa sin vardag till restriktionerna

Timo och Raija berättar att de hellre tänker på vad de kan göra istället för vad man inte kan göra. Nuförtiden går de exempelvis tidigare till restaurangen, så att de ska hinna äta i lugn och ro.

– Vi hade en trevlig nyårsmiddag på restaurang även om den stängde klockan 18.

Marjatta har anpassat sin vardag under hela pandemin och har följt restriktionerna i samma grad som då de infördes första gångerna.

– Jag handlar tidigt på morgonen, vid sex- eller sjutiden då det inte är så många i matbutiken, och folksamlingar gör jag mitt bästa för att undvika. Jag vill inte bli sjuk eller föra smittan vidare till någon annan.

Vaccinationen gör en lite mer optimistisk

För Linda har restriktioner och rekommendationer om munskydd blivit det nya normala. De höga smittsiffrorna oroar, men inte lika mycket som tidigare.

– Nog är smittsiffrorna höga om man jämför med hur det såg ut för ett år sen under samma tidpunkt, men man måste väl lita på att vaccinet gör sitt. Dödstalet är lägre än vad det var tidigare vilket är bra.

Linda kämpar vidare, men hoppas på att det snart lättar.

– Det har varit lite upp och ner med att orka kämpa. Det finns få saker man kan göra åt situationen utöver att följa restriktionerna så det är onödigt att stressa över det.

Linda står med en barnvagn vid Aura å i Åbo
Bildtext Vaccinet och lägre dödstal lugnar Linda.
Bild: Ellen Ijas / Yle

Smittsiffran efter nyårshelgen låg på dryga 17 000 smittor över tre dagar. Timo upplever ändå att Finland har klarat sig rätt så bra internationellt. Han följer också med pandemisituationen i Tyskland. Både Raija och Timo har kunnat resa under året som gått och har planerat in en resa för februari.

– Vi gör det som vi kan, just nu hämtar vi böcker på biblioteket. Annars äter vi mycket ute och har våra tre sprutor, det finns inte så mycket annat vi kan göra just nu, berättar Timo.

Tror ni att det finns motivation för att ta den tredje sprutan?

– Ja absolut, jag ser inte varför man inte skulle ta den om man har första och andra. Varför inte ta den tredje då också, säger Raija.

Diskussion om artikeln