Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så gott som alla fall av coronasmitta i Egentliga Finland är av omikronvarianten

Från 2022
Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Andelen positiva coronatest steg till drygt 21 procent den senaste veckan. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Under nyårshelgen var vart fjärde coronatest som analyserades av ÅUCS Laboratorier positivt för corona och av dessa var 94 procent sannolikt omikronvarianten, skriver Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

– På julaftonen blev omikronvarianten vanligare än deltavarianten och vid nyår hade omikronvarianten helt ersatt deltavarianten. Omikron i vår landsända har i praktiken tagit över spelplanen, säger Tytti Vuorinen som överläkare för ÅUCS Laboratorier i sjukvårdsdistriktets pressmeddelande.

ÅUCS Laboratorier använder sig av ett PCR-test som utvecklats av laboratoriet. Alla prov som analyseras med den nya metoden visar genast om det gäller omikron eller inte.

— Det har varit särskilt viktigt att vi fått tillgång till ett test som identifierar omikron precis nu och att vi nu kan följa med i realtid hur omikron sprider sig bland befolkningen, säger Antti Hakanen, chef för ÅUCS Laboratorier.

Varje vecka i december, förutom en, utfördes över 8000 analyser av coronaprover av ÅUCS Laboratorier. Andelen positiva testresultat steg från 8,5 procent till 12 procent under julveckan och till drygt 21 procent den senaste veckan.

På sjukhusen finns ett allt större antal patienter som har covid-19, men som är intagna för sjukhusvård av någon annan orsak än coronasmitta.

— För att vi ska kunna förhindra epidemier på sjukhusavdelningarna och andra institutioner måste testningen nu riktas till alla patienter som tas in på sjukhus och andra vårdinstitutioner, säger Hakanen.