Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska stjärnskottet avbryter Tour de Ski: "Det här är inget roligt jobb just nu"

Från 2022
Helene Marie Fossesholm lutar sig besviket mot reklamskylt.
Bildtext Helene Marie Fossesholm var förtvivlad efter måndagens masstart i Val di Fiemme.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norska storlöftet Helene Marie Fossesholms Tour de Ski har varit proppat av besvikelser. 20-åringen njuter inte av längdskidåkning för tillfället och står över tisdagens avslutning.

Då Therese Johaug saknats från startlinjerna har den norska laginsatsen inte varit märkvärdig på damsidan i Tour de Ski.

För Helene Marie Fossesholm, norsk längdåknings stora framtidsnamn, har Touren varit en total pannkaka. 20-åringen har bara lyckats knipa poäng i två av loppen.

Efter att ha slutat 59:a på 10 km klassiskt i Lenzerheide förra veckan var norskan riktigt självkritisk.

– I dag tror jag inte det är en motionär i världen som inte hade slagit mig, sa hon till Aftonbladet.

I dag var Fossesholm två minuter och 24 sekunder långsammare än vinnaren Natalia Neprjajeva. 33:e platsen blev sista droppen – norskan deltar inte i morgondagens avslutning uppför Alpe Cermis.

Från Marianergraven till Mount Everest

Fossesholm antydde efter loppet för NRK att hon funderade på att bryta i dagens lopp. Senare på kvällen tog hon det slutliga beslutet att stå över morgondagen.

Den deppiga 20-åringen gjorde klart för kanalen att det inte är kul att tävla för tillfället.

– Jag brukar alltid se fram emot att åka skidor, men nu är det inte mycket glädje inblandat. Det är inte kul att ha längdåkning som jobb just nu, tyckte Fossesholm.

Nu väntar en träningsperiod för norskan som slog igenom i världscupen i fjol.

– Jag ska inte gräva mig ner för djupt, för jag vet att det inte är så mycket som krävs för att jag ska vara där uppe igen. Det går lite upp och ned. Nu är jag i Marianergraven, så vi får se till att jag är uppe på Mount Everest om en månad.

Diskussion om artikeln