Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Delstatsåklagare kräver att Trump och två av hans barn avlägger vittnesmål om familjeföretaget

Från 2022
Eric, Ivanka, Donald och Donald Jr Trump.
Bildtext Eric, Ivanka, Donald och Donald Jr Trump.
Bild: AOP

New Yorks delstatsåklagare Letitia James kräver att Donald Trumps barn Donald Trump Jr. och Ivanka Trump avlägger vittnesmål i hennes civilrättsliga utredning av Trumps och familjens affärsförehavanden.

James kallade den tidigare presidenten Donald Trump inför rätta i december och nu riktas samma krav till två av hans barn. James är demokrat medan Trump är republikan.

Utredningen handlar bland annat om misstankar om att familjeföretaget Trump Organization dels skulle ha överdrivit värdet av företagets fastighetsinnehav för att få banklån och dels ha underskattat värdet av innehaven för att få skattelättnader.

Trump advokat Alina Habba beskyller James för att driva en häxjakt mot Trump.

Delstatsåklagarens snart tre år långa utredning har kopplingar till en brottsutredning om Trump Organization som drivs av distriktsåklagaren i Manhattan.

Brottsutredningen handlar bland annat om misstänkt skattebedrägeri där direktörer vid företaget skulle ha fått förmåner svart.

Donald Trump har stämt James i ett försök att sätta stopp för hennes utredning med motiveringen att hon trakasserar en privat medborgare som hon betraktar som en politisk opponent.

Trump och hans barn har inte beskyllts för några brott. James utredning kan inte resultera i åtal eftersom utredningen är civilrättslig.

Källor: Reuters, AP