Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framgångssagan som sannolikt resulterar i fängelsedom – hälsoteknologiföretaget Theranos grundare Elizabeth Holmes döms för bedrägeri

Från 2022
Elizabeth Holmes går utanför domstolen i San Jose i december.
Bildtext Elizabeth Holmes är i dag 37 år gammal. Bilden är tagen i december.
Bild: John Mabanglo / EPA

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Elizabeth Holmes var bara 19 år gammal då hon grundade start-up bolaget Theranos år 2003. I natt dömdes hon för bedrägeri för att ha lurat investerare på pengar, och riskerar nu 80 år i fängelse.

Elizebeth Holmes dömdes i natt på fyra punkter, för att ha lurat investerare på stora summor pengar, i en uppmärksammad rättegång. Totalt har 11 åtal väckts mot henne, fyra förkastades och på tre punkter har juryn ännu inte enats.

Holmes själv har nekat till åtalen, och hon kommer sannolikt att överklaga domen.

Allt handlar om bolaget Theranos.

Holmes grundade Theranos som bara 19 år gammal, efter att hon hoppat av Stanford med sina studier på hälft.

Theranos hade enligt Holmes utvecklat en revolutionerande blodprovsteknik som går ut på att ta blodprov och ställa diagnoser genom att endast ta ett litet blodprov från patientens finger.

I och med Theranos blev Holmes en slags superstjärna i Silicon Valley, där hon beskrevs som provtagningsteknikens underbarn.

Tidigare utrikesministrar trodde på Holmes

Under årens lopp hoppade allt fler stora namn med på Holmes framgångståg.

På listan finns stora investerare och kända politiker, så som de tidigare utrikesministrarna George Shultz och Henry Kissinger - som båda satt i bolagets styrelse år 2011. General James Mattis anslöt sig samma år, och avgick först år 2017 då president Donald Trump utsåg honom till försvarsminister. Också mediemogulen Rupert Murdoch har investerat i Theranos.

Hon har också imponerat på tidigare president Bill Clinton och president Joe Biden då han var vice president. Ingendera investerade i Theranos, men båda hyllade hennes arbete.

År 2014 utsåg tidningen Forbes henne till den mest framgångsrika kvinnliga entreprenören, och år 2015 var hon med på Times lista över världens mest inflytelserika människor. Nästa Steve Jobs, beskrevs hon rentav som år 2016. Hon utsågs också till den yngsta kvinnan i världen som lyckats bli miljardär genom det egna arbetet.

Theranos lyckades samla in över 700 miljoner dollar under ledning av Holmes. Bolagets värde steg som mest till nio miljarder.

Minilaboratorium som kan ge 240 diagnoser genom en droppe blod

Det var år 2013 som Theranos började marknadsföra sin teknologi. Bolaget menade att man genom dess teknologi kunde göra diverse provtagningar med bara en bloddroppe. Bolagets produkt, en apparat döpt till Edison, påstods kunna ge upp till 240 olika diagnoser – allt från att diagnostisera celiaki till att avslöja kokain i blodet.

Apparaten marknadsfördes som ett minilaboratorium, och Theranos avsikt var att den skulle säljas på bland annat apotek och i varuhus. Minilaboratorierna gav ändå gång på gång missvisande resultat, vilket ledde till att bolaget i hemlighet började använda sig av vanliga blodprov för att få resultat.

Holmes anklagades till en början för bedrägeri mot bolagets kunder, men det åtalet ingår inte i de fyra punkterna hon dömdes för.

De bevis som lades fram under rättegången mot Holmes visar däremot att Holmes ljög om avtal med stora mediejättar såsom Pfizer och att hennes produkt användes av USA:s militär.

Artikelserie spräckte hål på luftslottet

Elizabeth Holmes fall – eller början på slutet – blev en artikelserie om Theranos i Wall Street Journal, som sedan ledde till att myndigheterna granskade bolaget och hittade allvarliga brister i dess teknologi. Slutligen upplöstes bolaget, och Holmes luftslott spräcktes.

Holmes beskyller för sin del sin tidigare pojkvän och businesspartner Ramesh "Sunny" Balwani för att ha utnyttjat henne både sexuellt och emotionellt. Hon menar att han manipulerat henne så till den grad att hon inte längre kunnat fatta egna beslut eller ens fått välja vad hon ätit.

Balwani nekar för sin del till anklagelserna om bedrägeri. Hans rättegång inleds nästa år.

Rättegången mot Holmes har pågått i tre månader, och hennes straff har ännu inte fastställts. Hon riskerar ändå tiotals år i fängelse, enligt vissa tolkningar upp till 80 år. Hennes straff väntas ändå sannolikt bli mycket lägre än så.

Holmes väg från stjärnskott till fängelse har väckt stor uppmärksamhet i USA. Det har bland annat gjorts en tv-serie om henne och Theranos.

Källor: AP, WSJ, Reuters