Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yle vill göra välfärdsområdesvalet begripligt för finländarna

På bilden en man och en kvinna. De är prydligt klädda och ler mot kameran.
Bildtext Peik Österholm och Katja Johansson medverkar som programledare under valvakan den 23 januari.

Finland går till sitt första välfärdsområdesval den 23 januari. Syftet med Yles valinnehåll är att förklara vad välfärdsområdesvalet går ut på och vad det är vi röstar om.

Yle startar sin stora valbevakning den 4 januari och siktar på öka kunskapen om historiens första välfärdsområdesval. Tydlighet och begriplighet är i fokus i valinnehållet.

Eftersom välfärdsområdesvalet ordnas för första gången fokuserar Yle starkt på att locka finländarna att rösta. Vi vill att folk både ska veta vad valet går ut på och tycka att valet är viktigt. Att locka de unga till valurnorna ligger oss speciellt nära hjärtat, säger Svenska Yles ansvariga utgivare Johanna Törn-Mangs.

Yles valbevakning har också i tidigare val haft en stor betydelse för de unga. I kommunalvalet sommaren 2021 var Yles valinnehåll en viktig informationskälla särskilt för personer under 30 år.

Förnyad version av valkompassen och fokus på att öka förståelsen för valet

Yle öppnar sin valkompass för allmänheten tisdagen den 4 januari. Hittills har nästan 4900 kandidater svarat på frågorna i kompassen. Yle har efter kommunalvalet 2021 utvecklat tjänsten, till exempel genom att förbättra tillgängligheten. I år kan valkompassen också besvaras på flera språk än tidigare: i språkutbudet kan man välja mellan finska, svenska, engelska, ryska, nordsamiska och, som nyhet, även arabiska.

Vid sidan av den egna valkompassen erbjuder Yle även skräddarsydda valkompasser för tio kommersiella mediesamarbetspartners.

Precis som namnet antyder så handlar välfärdsområdesvalet om att avgöra vem som i fortsättningen beslutar om social- och hälsovårdstjänsterna och räddningstjänsterna i vart och ett område. Därför följer Svenska Yle upp läget skilt i varje välfärdsområde. På webben kommer vi att fokusera på att så pedagogiskt som möjligt försöka redogöra för vad denna nya förvaltningsnivå innebär. En förutsättning för att folk ska vilja rösta är att de har en grundförståelse för vad valet handlar om, vilket är det här valets specialutmaning, säger Svenska Yles valproducent Pia Johansson.

Sex dagar före valet, 17 januari, sänder Svenska Yle traditionsenligt sin stora valdebatt, som den här gången samlar kunniga kandidater från alla riksdagspartier för en livlig debatt om valets hetaste frågor i Svenskfinland. I vanlig ordning går det att följa med den spännande finalen, det vill säga valvakan, på Yles kanaler och på Yle Arenan söndagen den 23 januari. Svenska Yles valvaka i Yle Fem har extra fokus på valresultatet i Svenskfinland, med stämningar från alla våra regioner och gedigna analyser av våra experter i studion.

Valdebatten på svenska tolkas även till finlandssvenskt teckenspråk och sänds den 18 januari i Yle Fem och på Yle Arenan.

Svenska Yles valinnehåll finns samlat på svenska.yle.fi/val.
Mer om hela Yles valprogram här.