Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ralf Rangnick efter ny, blek Man United-insats: "Pressade inte alls – samma problem som innan jag kom hit"

Från 2022
Ralf Rangnick klappar om Jadon Sancho.
Bildtext Ralf Rangnick har tvingats inse att det krävs mycket jobb för att förändra Manchester United.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ralf Rangnick jobbar tidigt i motvind i England. Manchester United spelar lam, blek fotboll – och saknar det som den tillfälliga tränarlösningen skulle bidra med: Fart och aggressivitet.

Ralf Rangnick tituleras som den tyska tempofotbollens fader. Efter en månad som krislösning på Manchester Uniteds tränarpost frågar sig många: Glömde han pärmarna som benar ut presspelets ABC i Tyskland?

Efter svaga insatser mot Norwich, Newcastle och Wolverhampton riktas frågorna mot Rangnick.

– Vi visade samma problem som laget hade innan jag kom hit för tre–fyra veckor sedan. Det är inte ett enkelt jobb att utveckla lagets dna i spelet med och utan boll, säger han enligt The Guardian efter förlusten mot Wolves.

Manchester United stod för nittio minuter lam, blek fotboll hemma på Old Trafford. Trots ett namnkunnigt lag mäktade man inte med speciellt mycket framåt och gästerna vann avslutsstatistiken klart.

– När jag kom hit visste jag att det skulle bli tufft – och det är orsaken till att klubben tog hit mig. Jag visste att det inte är enkelt att balansera laget. I dag pressade vi inte alls. Vi försökte men lyckades inte, säger Rangnick.

Ger inga garantier

Loppet är onekligen inte kört för Man United i jakten på den fjärde och sista Champions League-platsen. Tättrion Manchester City, Chelsea och Liverpool är loss, men bakom de tre är det jämnt.

United har just nu fyra poäng fram till fyran Arsenal, men ligasjuan har också en match mindre spelad än Gunners.

När den engelska presskåren frågade om Uniteds möjligheter till topp fyra ville Rangnick inte ge några garantier.

– Det är bara att syna dagens prestation. Om jag påstår att vi är hundra procent övertygade att gå in bland de fyra bästa, vet jag inte om folk utanför tror på det. Det handlar om att utvecklas.

"Saknade motivation"

Rangnick, som skrev på för resten av säsongen för en månad sedan, har haft ett gynnsamt matchprogram. I en dryg månad till ser motståndarna överkomliga ut på pappret.

Sedan kommer Champions League-slutspelet, mars med enbart stormöten och en slutspurt i ligan.

Om man lyssnar på Luke Shaws kritiska omdöme efter 0–1 mot Wolverhampton har United arbetsdryga månader framför sig. Shaw ifrågasatte lagspelet bland de mer rutinerade på planen.

– Titta på vår spelartrupp, vi har väldigt mycket kvalitet – men ibland räcker inte det. Wolverhampton var överlägset i första halvlek. Vi saknade intensiteten och motivationen. För att vinna de här matcherna måste man vara påkopplad och ge hundra procent.

Rangnick får en knapp vecka tid för att jobba på sina grunder före nästa match. Då väntar Aston Villa i FA-cupen – i dagsläget Uniteds enda riktigt realistiska titelchans den här säsongen.

Diskussion om artikeln