Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita pallplatsen i Tour de Ski gick upp i rök i tuffa klättringen – Natalia Neprjajeva höll undan till historisk seger

Uppdaterad 04.01.2022 14:23.
Höjdpunkter från damernas klättring – Natalia Neprjajeva vann Tour de Ski - Spela upp på Arenan

När farten skruvades upp i den mördande klättringen var finländska tätdamerna Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen chanslösa. Pärmäkoski blev bästa blåvita damåkare i Tour de Ski.

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski hade alldeles utmärkta utgångslägen inför den omsusade Tour de Ski-avslutningen i Italien. Båda hade häng på varsin pallplats när klättringen uppför Alpe Cermis startade, men slalombacken släckte hoppet om en topp tre-placering.

Pärmäkoski gjorde ett gott försök och var närmast, men det räckte inte. Hon blev fyra i årets Tour de Ski.

– Början av klättringen gick bra, men efter ett tag blev det en tuff kamp. Den här tävlingen är alltid lika tung, men jag känner att jag fick ut det jag hade i kroppen. Så var det inte för ett år sen, säger Pärmäkoski till Viaplay.

"Kaos när det är masstart"

Inför start var kampen bakom totalettan Natalia Neprjajeva tajt – och femman Heidi Weng satte stopp för de blåvita planerna att avsluta med en pallplats.

Heidi Weng med pokal efter Tour de Ski-klättringen 2022.
Bildtext Heidi Weng fick pris som dagens bästa åkare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

När klättringen startade gjorde Weng slag i saken och ökade tempot tillsammans med Ebba Andersson. Det var en lågoddsare inför loppet att den norsk-svenska duon skulle vara stark, och de ryckte ifrån resten.

– Det är kaos när det är masstart, så jag försökte ligga längst fram när backen startade. Det var en väldigt tuff klättring i tungt före. Det var bra att jag hade sällskap av Ebba, säger Weng i sin segerintervju.

– Det blev en riktig transportsträcka fram till backen, det var ingen som var sugen på att hålla tempot. Då insåg man att alla kommer vara ganska fräscha in i backen. Det blev som väntat, man fick inte mycket gratis, säger Andersson enligt Sportbladet.

Krista Pärmäkoski åker skidor i masstart 2022.
Bildtext Krista Pärmäkoski fick ge sig på sista etappen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Så här ser Pärmäkoski på sin taktik för dagen:

– Jag gick för tredjeplatsen och försökte hålla koll på var de andra som låg runt mig i sammandraget fanns i fältet. Då Heidi gick upp tillsammans med Ebba var det bara att bita ihop och försöka hänga på.

Rysk seger

Pärmäkoski försökte alltså att haka på, men krafterna sinade och hon gick i mål som sexa i masstarten. I sammandraget fick hon se sig passerad av dagens bästa klättrare Heidi Weng. Norskan spurtslog Andersson på slutet.

Damernas sammandrag i Tour de Ski

Trots att en ny fjärdeplats i Tour de Ski inte var det Pärmäkoski siktade på, tar hon placeringen med viss ro och ett litet leende på läpparna.

– Det här var en mellanetapp på vägen mot OS. Bara jag håller mig frisk är jag säker på att formen blir skarpare framöver.

Ryskan Neprjajeva hade en stabil ledning på över en minut vid start och hade inga större bekymmer att hålla undan. Hon fick se sig passerad av Delphine Claudel på sista kilometern, men kunde ändå jubla vid målgången.

Neprjajeva vann säsongens Tour de Ski med drygt 45 sekunder och blir den första ryska damsegraren någonsin.

De fyra finländskorna i tävlingen slutade alla bland de femton främsta. Kerttu Niskanen startade som trea i sammandraget, men fick se sig passerad av Weng och Pärmäkoski.

Videobilder från Viaplay.

Världscupen på skidor, Tour de Ski

Val di Fiemme, etapp 6/6:

10 km (f), masstart, damer:
1. Heidi Weng, NOR 35.41,2
2. Ebba Andersson, SWE + 7,0
3. Delphine Claudel, FRA + 28,5
4. Natalia Neprjajeva, RUS + 32,3
5. Sophia Laukli, USA + 49,9
6. Krista Pärmäkoski, FIN + 59,9
---
8.
Kerttu Niskanen, FIN +1.05,3
25. Anne Kyllönen, FIN +2.39,5
31. Johanna Matintalo, FIN +3.14,1