Vad var det egentligen som hände då Kapitolium stormades den 6 januari 2021?
Den 6 januari 2021 skulle kongressledamöter samlas för att utse Joe Biden till president. I närheten höll president Trump ett tal som slutade med en uppmaning till anhängare att marschera mot Kapitolium. Sedan bröt kaoset ut.
Då det blev klart att segraren i USA:s presidentval i november 2021 var demokrat och hette Joe Biden ledde det omedelbart till att den sittande presidenten Donald Trump och en rad republikaner satte igång en juridisk och politisk process för att ogiltigförklara valresultatet.
De olika utspelen ledde dock ingenstans. Ändå fortsatte president Trump oförtrutet med att föra fram konspirationsteorier och sprida anklagelser om omfattande valfusk.
Den 6 januari skulle Joe Biden presenteras som den nya presidenten
Den 6 januari skulle senatens och representanthusets ledamöter samlas till en session för att sammanställa elektorsrösterna och utse Joe Biden till president. Trump försökte in i det sista få sin vice president Mike Pence att ogiltigförklara Bidens seger – men förgäves.
President Trump och hans anhängare meddelade att det skulle bli aktuellt med missnöjesyttringar den 6 december. Konservativa sociala medier hade till och med talat om väpnat motstånd. Många hade samlats i Washington för att protestera mot valresultatet.
Trump uppmuntrade till marsch
På förmiddagen den 6 januari samlades demonstranterna under parollen "Save America" i en park nära Vita huset.
Klockan tolv höll Donald Trump ett över en timme långt tal som slutade med en uppmaning till åhörarna att marschera mot Kapitolium för att "återta den makt de blivit bestulna på". Också Trumps söner Eric Trump och Donald Trump, Jr. samt Rudy Giuliani framträdde vid podiet med uppmaningar till handling.
Redan innan talen hade avslutats började demonstranter marschera mot kongressen.
Kongressen inledde sin session klockan 13. Ungefär samtidigt började demonstranter ta sig förbi polisens avspärrningar för att komma in i byggnaden.
Demonstranterna tog sig ända in i plenisalen, och det rapporterades om beväpnade personer, ljud av glas som krossades och skottlossning. Polisen uppmanade kongressmedlemmar att plocka fram gasmasker som förvaras under stolarna i salen, och förbereda sig på att använda dem.
Politikerna försökte barrikadera dörrarna med möbler.
Evakueringen av politikerna inleddes.

Vega Eftermiddag
Stärkt bevakning hjälpte inte
Säkerheten i Washington hade förstärkts med tanke på eventuella oroligheter i samband med kongressens session. Trots detta misslyckades bevakningen totalt. Stormningen och ockupationen av Kapitolium kunde genomföras efter att en folkmobb trängt sig igenom polisernas kedjor utanför kongressbyggnaden.
Hundratals personer trängde sig in genom dörrar och fönster och rörde sig fritt i byggnaden i drygt fyra timmar.
Många poliser blev attackerade av demonstranter under stormningen av Kapitolium. Poliserna angreps bland annat med elchockspistoler och kemikalier och utsattes för rasistiska påhopp och misshandel av Trumpanhängare.

Först då polisen och nationalgardet hade lyckats samla ihop förstärkningar kunde demonstranterna gripas och föras bort.
Massiv kritik mot bristande säkerhetsarrangemang
Polisens bristande beredskap har varit föremål för en het debatt i USA. Man har också frågat sig varför nationalgardet inte kallades in i ett tidigare skede.
Enligt vittnesmål inför senaten fungerade inte underrättelseverksamheten vilket var en stor orsak till att polisstyrkan vid Kapitolium inte var bättre förberedd. Polisen sa sig inte ha fått den underrättelseinformation som hade behövts för att man skulle ha kunnat förutse det som sedan skedde. Enligt FBI handlade det om ett totalt haveri.
Också försvarsministeriet fick skulden för bristerna. Washingtonpolisen har anklagat försvarsministeriet för ovilja att skicka in styrkor när våldet eskalerade.
President Trump antas inte ha velat sätta in extra styrkor mot sina egna anhängare. Enligt nyhetskanalen CNN var det vicepresident Mike Pence som slutligen lyckades få nationalgardet i rörelse för att sätta stopp på ockupationen av Kapitolium.
Kongressmedlemmarna illa ute
Många kongressmedlemmar befann sig bara några meter från demonstranterna vid stormningen av byggnaden, och flera av dem anses ha svävat i livsfara. Bland annat vicepresidenten Mike Pence försökte gömma sig med sin familj på ett kontor. Samtidigt som Pence senare fördes till ett säkrare ställe ropade folkhopen att Pence "borde hängas".
President Trump twittrade å sin sida att Pence "inte hade modet att göra vad som borde ha gjorts för att försvara vårt land och vår grundlag".
En del dokument stals av inkräktarna, och bland annat datorutrustning från talmannen Nancy Pelosis kontor fördes bort. Det fanns också misstankar om att demonstranterna hade planer på att kidnappa kongressledamöter.
Vilka deltog i demonstrationerna?
Allt från medlemmar av högerextrema grupper till konspirationsteoretiker lyckades ta sig in i parlamentsbyggnaden. Många av de identifierade hade länge varit aktiva på sociala medier och demonstrerat för president Donald Trump tidigare.
Flera militära medlemmar – både aktiva och pensionerade – deltog i aktionen. FBI har också utrett Oath Keepers roll i stormningen. Oath Keepers är en organisation som till stor del består av tidigare poliser och militära veteraner.
Också den högerextrema organisationen Proud Boys var med. Proud Boys motsätter sig invandring och bara män är medlemmar. Donald Trump uppmanade dem under en presidentvalsdebatt att "hålla sig i bakgrunden och vara redo".
Också aktivister på sociala medier syntes i Kapitoliums korridorer, bland annat en person som kallar sig Baked Alaska och som har beskrivits som en vit nationalist.
Det var en brokig skara människor som stormade Kapitolium. Många trodde på allvar att de skulle rädda den amerikanska demokratin, och de var övertygade om att presidentvalet var riggat. Också sydstatsflaggan vajade inne bland demonstranterna.
Många Trumpanhängare har dessutom hävdat att vänsterextrema Antifa-medlemmar – utklädda till Trumpsupportrar – deltog i stormningen. Det stämmer inte, vilket också har bekräftats av USA:s dåvarande justitieminister Jeffrey Rosen.
President Donald Trump ingrep långsamt
President Trump var mer eller mindre onåbar under händelseförloppet. Frågan är varför det dröjde över tre timmar innan Donald Trump ingrep.
Det har senare visat sig att Trumps närmaste krets – bland annat programvärdar på den Trumptrogna tv-kanalen Fox News – försökte få presidenten att agera under den våldsamma attacken. Även Donald Trump Jr, ex-presidentens äldsta son, uppges ha slagit larm.
Först efter flera timmars tumult sände president Trump ut ett videomeddelande där han uppmanade upprorsmakarna att gå hem – med tillägget att han älskade dem.
Kongressen återupptog sin session senare på kvällen
Kongressbyggnaden ockuperades strax före klockan 14.
Klockan 18 infördes utegångsförbud fram till klockan 6 på morgonen..
Byggnaden ansågs vara trygg först ungefär klockan 20 på kvällen.
Kongressens gemensamma session återupptogs strax efter klockan 20.
Under den här sessionen fortsatte också de republikanska fördröjningsaktionerna – dock av färre ledamöter än tidigare. Sessionen slutade med fastställande av valresultatet tidigt på morgonen lokal tid.
"Ett väpnat uppror mot Amerika"
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi beskrev händelserna som ett väpnat uppror mot Amerika och tillade att Trump begick en handling som syftade till uppvigling. "En händelse som ger en skamlig bild av vårt land".
Över 170 kongressledamöter uppmanade genast Trump att avgå.
Trump stängdes av från de sociala mediejättarna Twitter, Facebook och Youtube efter stormningen av Kapitolium. Beslutet väckte kraftiga reaktioner både för och emot.
Riksrätt mot Donald Trump
Representanthuset begärde den 13 januari att vicepresidenten skulle använda sig av det 25:e tillägget i USA:s konstitution för att med omedelbar verkan överta presidentämbetet. Mike Pence hade dock redan tidigare sagt att han inte ämnade göra det.
Därefter röstade representanthuset för att en riksrättsprocess skulle inledas mot Donald Trump för "anstiftan till uppror". Tio republikanska ledamöter röstade för beslutet.
Trump ansågs ha uppviglat sina supportrar i talet utanför Kapitolium strax innan våldet bröt ut. Demokraterna hävdade i åtalet att det fanns ett klart samband mellan Trumps falska påståenden om valfusk och försök att vända på valresultatet i presidentvalet och de våldsamma kravaller som bröt ut vid Kapitolium. Enligt demokraterna bar Trump “otvetydig” skuld för händelserna som utgjorde ett hot mot den amerikanska demokratin.
Trump åtalades senare i riksrätt men friades av senaten då 57 senatorer röstade för ett fällande medan 43 röstade emot. För att fälla Trump hade det krävts stöd från minst två tredjedelar av senatorerna.
Majoriteten av republikanerna anser fortfarande att Trump är den kandidat som egentligen vann presidentvalet i höstas och att stormningen av kongressen leddes av våldsamma vänsteraktivister som försökte placera Trump i dålig dager.
Händelserna i korthet 6.1.2021
Joe Biden segrade i presidentvalet i USA i november 2020.
President Donald Trump vägrade acceptera valresultatet, upprepade sina ogrundade anklagelser om valfusk, och uppmanade sina anhängare till fortsatt kamp mot valresultatet.
Den 6 januari höll president Trump åter ett tal till sina anhängare och protesterna mot valresultatet trappades upp. Strax efter det stormade anhängare till Trump kongressbyggnaden, Kapitolium, i Washington D.C.
Upploppet skedde samtidigt som kongressen satt och sammanställde delstaternas elektorsröster för att officiellt och ceremoniellt utse Joe Biden till segrare.
Säkerhetsbarriärer revs ned, och demonstranter började klättra längs väggarna. Demonstranterna krossade fönsterrutor och tog sig in i kongressbyggnaden.
Politikerna evakuerades och fördes i säkerhet.
Under tumultet avled en kvinnlig demonstrant efter att ha skjutits av polis. Också fyra andra personer avled.
Omkring 600 personer åtalades för brott i samband med stormningen av Kapitolium.
President Trump ställdes inför riksrätt, men friades.
Det finns fortfarande så mycket frågor om vad som hände och 72 procent säger att de tror att det fortfarande finns saker och ting som de inte känner till
USA-forskaren Oscar Winberg till Svenska Yle
Artikeln uppdaterades 6.1.2021 klockan 14.52 med mera information om att Antifa inte var inblandade.