Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 750 000 finländare fick betala högre skattesats i slutet av 2021

En person använder en dator. På datorskärmen ser man Skatteförvaltningens logo.
Bildtext I januari används ännu skattekortet för 2021.

Över 750 000 överskred i fjol inkomstgränsen på skattekortet och åkte på en skattesmäll i slutet av året.

Enligt överinspektör Päivi Ylitalo på Skatteförvaltningen gjorde runt två miljoner finländare ändringar i sitt skattekort i fjol, men inte alla.

“Detta har lett till tråkiga överraskningar i många hushåll i samband med utbetalningen för lönen i december”, säger överinspektör Päivi Ylitalo i Skatteförvaltningens pressmeddelande.

Då man överskrider grundskattesatsen blir man beskattad enligt tilläggsskattesatsen, som är betydligt högre.

Skatteförvaltningen rekommenderar att man kontrollerar och gör ändringar i skattekortets inkomstgräns redan nu, så att gränsen räcker till för hela årets inkomster.

Skattekortet för 2022 finns i MinSkatt.

I januari används ännu fjolårets skattekort

Värt att notera är att inkomstgränsen som har antecknats på skattekortet är avsedd för perioden från februari till december, inte för hela kalenderåret. I januari används ännu skattekortet för 2021.

“En del gör i onödan ett nytt skattekort eftersom de av misstag tror att inkomstgränsen på skattekortet utgör inkomstgräns för hela året. I nedre kanten av skattekortet finns dock en uppskattning av hela årets inkomster”, berättar Ylitalo.

Efter en eventuell ändring ska man lämna det nya skattekortet till utbetalaren av inkomst eller försäkra sig om att utbetalaren får skattekortet automatiskt från Skatteförvaltningens system.

De ändringsskattekort som kunderna själv har gjort i december träder i kraft genast från början av året, medan skattekorten som har gjorts i januari träder i kraft från och med ändringsdatumet.

Källa: Skatteförvaltningens pressmeddelande