Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skidspår är till för skidlöpare – inte fotgängare och hundar, påminner Lovisa stad

Från 2022
Uppdaterad 04.01.2022 13:29.
Skidlöpare och fotgängare i skidspår
Bildtext Så här får det inte se ut i skidspåren – varken i Lovisa eller Borgå (Arkivbild).
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Skidspåren är ämnade för enbart skidlöpare. Det vill centralen för näringsliv och infrastruktur i Lovisa påminna om. De som håller skidspåren i skick i Lovisa rapporterar nämligen nu om fotgängare och hundrastare i skidspåren.

De som promenerar och rastar sina hundar kan gå längs motionsslingorna under vår, sommar och höst och naturligtvis under snöfria vintrar.

– Vi tänkte att det är bäst att vi går ut med en påminnelse om vad som gäller under vintrar som den vi har nu, säger infrastrukturchef Markus Lindroos vid Lovisa stad.

Det finns nu så pass mycket snö att det också går att åka skidor i skogen.

– Länge hann inte skidspåren vara öppna innan problemet med fotgängare i spåren blev aktuellt, men de belysta skidspåren på vintern är avsedda enbart för skidåkare, påminner Lindroos.

Skyltar hjälper inte

Enligt Lindroos är problemet aktuellt i spåren i både Gråberg och i Skyttis.

– Vi förstår att idrottsplatser och rekreationsområden utomhus nu är väldigt populära på grund av de coronarestriktioner som gäller idrottsplatserna inomhus, men att promenera på skidspåren är en säkerhetsrisk. Dessutom leder det lätt till problem både för skidåkare och för de som underhåller skidspåren, säger infrastrukturchef Markus Lindroos.

Vid skidspåren finns det skyltar som påminner om att skidspåren är avsedda för enbart skidlöpare.

– Det tycks inte hjälpa, säger Lindroos.

Lindroos säger vidare att det naturligtvis är tillåtet att korsa ett skidspår om det är så att man promenerar längs en skogsstig som korsar skidspåret.

– Det är ingen fara med det, men att gå i skidspåret är alltså förbjudet - och i synnerhet i rännorna för traditionell skidstil. Det är just i själva spåren som de värsta skadorna uppkommer, säger Lindroos.

Skidlöpare
Bildtext En bred och jämn motionsslinga med hårdpackad snö i skogen lockar också sådana som vill promenera eller rasta hunden, men de är enbart avsedda för skidlöpare.
Bild: Matti Myller / Yle

Skidsäsongen är kort

Markus Lindroos hoppas att skidlöpare och motionärer nu ska få njuta av de fina skidspår som de som underhåller skidspåren gör för stadens invånare.

– Skidsäsongen här i söder varar bara mellan två och tre månader, men efter det kan motionsslingorna igen användas av dem som promenerar, säger Lindroos.

I Borgå har man inte fått rapporter om motsvarande problem – inte åtminstone ännu.

– Vi har ju fina friluftsrutter - till exempel den nya rutt som går mellan Västra Åstranden i Borgå ända till Tolkis. Den är plogad, belyst och sandad. Den här rutten har säkert reducerat behovet av att springa på de konditionsbanor i skogen som nu vintertid är skidspår, säger Borgå stads idrottsdirektör Per Högström.

En annan rutt som är attraktiv just nu för de som gärna promenerar, åker skidor eller skridskor, är isbanan på Borgå å mellan stadskärnan och Hammars.

– Kanske också den lättar på behovet att vintertid promenera på motionsslingorna i skogen. Och överlag finns det ju väl omskötta cykel- och gångleder också vintertid i Borgå, säger Högström.

Diskussion om artikeln