Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina stänger ytterligare en miljonstad på grund av covid-19 – samtidigt vittnar invånare i stängda megastaden Xi'an om matbrist

Från 2022
Coronakontroll av invånare mellan olika distrikt i nedstängda staden Xi'an.
Bildtext Bara människor med arbeten som är absolut livsviktiga får vistas utomhus på väg till och från jobbet i Xi'an. Strikta kontroller har slagits upp mellan bostadsområden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ytterligare en miljonstad i Kina försätts i isolering efter att tre lokala fall av covid-19 uppdagades. Samtidigt vittnar invånare i Xi'an, nedstängt sedan den 23 december, om uteblivna matleveranser och matbrist.

Staden Yuzhou i Henan, med nästan 1,2 miljoner invånare, har försatts i karantän och invånarna beordrats att inte lämna sina hem efter tre lokala smittor uppdagades i staden, meddelar kinesiska myndigheter.

– Invånarna får inte vistas utanför sina hem. Vakter och portar kommer att placeras ut för att garantera en strikt bevakning av epidemibekämpande åtgärder, skrev myndigheterna i ett pressmeddelande.

Staden i Henan-provinsen hade redan stängt så gott som alla offentliga byggnader, museum, shoppingcenter och marknader.

Alla offentliga färdmedel och taxin hade också tagits ur bruk. All trafik in i och ut ur staden har också förbjudits.

Megastaden Xi'an stängd i snart två veckor

Invånare i staden uttryckte oro för nedstängningen efter rapporter om hur en liknande nedstängning har förlöpt i Xi'an i grannprovinsen Shaanxi.

Invånare i Xi'an masstestas under nedstängningen.
Bildtext Masstestning är en del av nedstängningen och försöken att få ner antalen nya fall till noll i Xi'an.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stadens 13 miljoner invånare har varit isolerade i sina hem sen den 23 december efter att tiotals fall per dag rapporterades flera dagar i rad.

Till en början tillät myndigheterna en person per hushåll att gå ut för att handla mat varannan dag, men den regeln ersattes snabbt med en order om total isolering i hemmen.

Kaos i matutdelning

Myndigheterna lovade att dela ut mat till invånarna under nedstängningen men många invånare har rapporterat om att de inte har sett röken av några utdelningar sedan nedstängningen började.

Invånare har tagit till den kinesiska mikrobloggen Weibo för att vädra sitt missnöje med läget.

– Jag har hört att andra distrikt skulle ha fått mat men vi har inte fått något. Vi får inte gå ut. Jag försökte beställa mat på nätet för några dagar sedan men har inte fått något. Vi har inte ätit grönsaker på flera dagar, skrev en användare på nyårsafton.

Matutdelning under nedstängningen i Xi'an.
Bildtext Bilder på matutdelning i Xi'an. Bilden har publicerats av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Flera dagar senare uppgav många användare at de fortfarande inte hade fått några leveranser, vare sig från myndigheterna eller från andra håll.

– Leveranserna verkar vara mycket ojämnt fördelade. I vårt distrikt verkar ingen ha fått något. De sade åt oss att bilda grupper och beställa tillsammans på nätet men priset har skjutit i höjden och vi har inte fått något levererat trots det, skriver en annan Weibo-användare.

Cigaretter, telefoner för mat

Myndigheterna har förnekat problemen i staden. Senast på måndag uppgav det lokala kommunistpartiets ledarskap att invånarna får alla förnödenheter och all vård de behöver och att staden har både tillräckliga förråd och arbetsstyrka för att upprätthålla isoleringen.

Men de uppgifterna stämmer dåligt överens med de nyaste vittnesmålen från invånarna.

Invånare rapporteras nu ha börjat ta till byteshandel för att komma över någon mat. Byteshandeln rapporteras pågå inom de stora bostadskomplexen som majoriteten av invånarna bor i.

Frivilliga sorterar matleveranser under nedstängningen i Xi'an.
Bildtext Frivilliga deltar i matutdelningen i Xi'an. Bilden har publicerats av Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Videon som sprids på Weibo visar hur människor byter kartonger med cigaretter eller andra dyra prylar mot små mängder mat.

I en video byter en man sin Nintendo Switch spelkonsol mot ett paket nudlar och två fyllda bakverk.

– Folk är så hjälplösa att de har återgått till ett samhälle som bygger på byteshandel, skrev en användare som kommentar på videon.

– Vi har genomgått en regression tillbaka till ett primitivt samhälle, skrev en annan.

Weibos användare har också varit bestörta över en användares vittnesmål att hens far dog i en hjärtattack då han nekades vård vid ett sjukhus på grund av nedstängningen.

Berättelsen har inte kunnat verifieras, men har spridits som en löpeld på Weibo och andra kinesiska sociala medier.

Noll covid inför OS

Utbrottet i Xi'an är det värsta i Kina sen pandemins början, då staden Wuhan drabbades hårt och stängdes ned i flera månader.

Sedan den 9 december har 1 700 fall rapporterats i staden. De dagliga fallen har nu börjat minska.

Trots mycket låga siffror jämfört med nästan hela omvärlden har Kina gått in för en så kallad noll covid-strategi, där målet är att inte ha några som helst inhemska fall.

Tomt bostadsområde i Xi'an under nedstängningen.
Bildtext Bara de som deltar i kontrollen av nedstängningen får vistas utomhus i Xi'an.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kinas regering har satt extra mycket tryck på lokala myndigheter att upprätthålla strategin inför vinter OS som börjar i Peking den 4 februari.

Flera höga lokala myndighetspersoner har avskedats för bristande coronaåtgärder, bland dem flera i Xi'ans ledning.

Källor: AFP, AP, Reuters, CNN, BBC, The Guardian