Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Trosskydd i skorna mot skavsår eller bananskal mot akne – hur ser dina bästa lifehacks ut?

Från 2022
En kvinna masserar sin fot. På andra foten har hon en klacksko.
Bildtext Skavsår! Nu är goda råd dyra.
Bild: Mikhail Reshetnikov / Alamy/All Over Press

Brukar du förenkla dina sysslor med enkla knep eller ge uttjänta föremål ett nytt liv och samtidigt lösa ett problem? Dela i så fall gärna med dig av dina lifehacks eller smarta tips i kommentarsfältet under den här artikeln.

Min pappa brukar smuggla med fjärrkontrollen hemifrån till vår lokala pub, så han kan byta program på tv:n när det passar honom. Det är lika pinsamt som genialiskt

11 lifehacks som är så ofantligt dumma att de faktiskt fungerar, newly.se

Begreppet lifehacks, som vi idag ibland använder när vi talar om olika typer av smarta tips, kommer ursprungligen från programmeringsvärlden. Ett "hack" beskriver en inte så elegant, men nog så effektiv lösning på olika datorproblem. Så småningom sipprade termen också in i programmerares vardagliga arbete. Därifrån har det spridits till allmänheten.

En klase gula bananer mot vit bakgrund.
Bildtext Bananskal är ett universalmedel. Du kan behandla akne, få vitare tänder, slippa blåmärken och höja ditt humör med hjälp av bananskal. Och dessutom putsa silver och läderskor.
Bild: Augustus Binu

År 2005 röstade The American Dialect Society in ordet lifehack som tvåa på en lista över årets mest användbara ord. I dag kan man hacka livet på de flesta områden, om det så gäller hushållsarbete eller privatekonomi.

Lifehack är ett knep, genväg, skicklighet eller nyhet som ökar produktiviteten och effektiviteten inom alla livsområden

Wikipedia

Pirkkatidningen kan väl sägas vara lifehacksens finska drottning. Där har man i många år kunnat läsa en mängd tips, även ganska humoristiska sådana. I dag finns tipsen också samlade på Pirkkas webbsidor.

Muotoon ommellut, nylonsukkahousut valkoisella pöydällä.
Bildtext Strumpbyxor. Oändliga användningsmöjligheter.
Bild: Niina Mäkeläinen

I de här tipsen är ofta trasiga strumpbyxor inblandade. Sådana kan till exempel användas för att hindra snö från att fastna i hundens päls eller till att knyta ihop två enkelsängar på hotell, för att åstadkomma en dubbelsäng där delarna inte glider ifrån varandra.

Kan du inte sova? Vänd huvudet i motsatt riktning i sängen, så sover du snart

Niksi-Pirkka, pirkka.fi

Lifehacks intresserar inom etnologin

Ann-Helen Sund är doktorand i etnologi och hon har skrivit artikeln Smarta tips och rörliga problem i Svensk etnologisk tidskrift.

– För att ett tips ska räknas som smart måste det ha någon form av kreativt element i sig. Det måste komma med någonting nytt. Ett nytt sätt att närma sig ett problem eller föreslå någon slags transformation, omvandling, som man inte tänkt på tidigare.

Ann-Helen Sund sitter framför ett fönster i stickad tröja med mönster och svarta glasögon.
Bildtext Ann-Helen Sund är etnolog och har skrivit en artikel om smarta tips.
Bild: Jessica Morney / Yle

Ett smart tips ska vara enkelt och kräva endast en liten insats, men vinsten är en möjlighet att lösa ett problem på ett lätt sätt. Ofta ger tipset också användaren en moralisk tillfredställelse över att ha varit sparsam eller agerat miljövänligt.

Ett bra sätt att förhindra att kastrullen kokar över är att klämma fast en klädnypa av trä i kastrullkanten

Artikelförfattarens eget tips

Mänskligt att förenkla vardagen

Ann-Helen Sund konstaterar att det är inbyggt i vår vardag att använda smarta tips eller lifehacks. Vi agerar ofta på smarta sätt och söker metoder som underlättar och nya användningsområden för olika föremål. Ett delvis uträtat gem kan till exempel användas för att få skjortsnibbar att hållas raka.

Begagnade kuvert passar utmärkt för att göra inköpslistor. Börja skriva upp det du behöver direkt du öppnat kuvertet, så har du mindre att fundera på när du ska iväg och handla

Niksi-Pirkka, pirkka.fi
En hög med färglagda gem.
Bildtext Perfekta för att hålla skjortsnibbarna raka. Det gäller bara att veta hur gemet skall formas och fästas.
Bild: Mostphotos

– Söndriga föremål och skräp används också ofta i lifehacks. Man undviker då att kasta bort föremålen samtidigt som de kommer till nytta.

På Pirkkas webbsidor hittar vi naturligtvis smarta "skräptips", som att plasthöljet från ett gravljus användas som lampskärm om skenet från båtens lanterna är för starkt.

Av trasiga barnsockor får man fina barbieklänningar. Man klipper bort fotdelen och gör små hål för armarna strax under resåren uppe på sockan.

– Det finns alltså ofta ett "dessutom" med i ett lifehack, att man åtgärdar flera problem samtidigt.

Nu vill vi ha in dina egna smarta tips, dina bästa lifehacks. Skriv i kommentarsfältet nedan.