Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Var femte finländare känner sig ensam – hjälp Röda korset att lindra ensamheten via Tongåvan

Från 2022
fyra personer dricker kaffe vid ett bord
Bildtext I vänverksamheten spelar åldern ingen roll.
Bild: FRK / Joonas Brandt

Över 500 000 finländare känner sig ensamma rätt ofta eller jämt. Ensamhet finns i alla ålderskategorier, men är vanligast bland äldre. Röda korsets vänverksamhet utbildar och förmedlar frivilliga vänner till dem som av en eller annan orsak känner att de längtar efter en annan människas sällskap.

Tongåvan i Yle Vega samlar hela januari in pengar för Röda korsets vänverksamhet.

Stöd insamlingen

Ring donationstelefon ring 0600 15590 (10,01 € + lna/msa)

Stöd via sms: skicka meddelandet SPRLAHJA till numret 16499 (du stöder med 15€)

Ge ett bidrag med MobilePay, använd numret 32232

Betala in på konto: FI29 5000 0120 4156 99, referens 5364

Betala in via Röda korsets webbplats

Polisstyrelsens insamlingstillstånd RA/2020/1407/9.11.2020 i hela landet, utom på Åland. Ålands landskapsregering, tillstånd nr ÅLR 2021/8473/12.10.2021. rodakorset.fi/tillstand

en äldre kvinna tillsammans med en yngre kvinna och ett barn i lekåldern
Bild: FRK / Joonas Brandt

Hur och för vem kan man bli en vän?

Vem som helst kan delta i vänverksamheten och bli en vän till en ensam person. Om du kan lyssna och vara närvarande, då kanske du kunde utbilda sig i Röda korsets vänverksamhet och bli en frivillig vän.

Vänverksamheten är avsedd för alla – för unga och äldre, studerande, familjer, ensamstående, män och kvinnor.

Du kan träffa din vän personligen, vara en vän på webben eller delta i gruppverksamhet. Du kan binda dig för en längre tid eller delta i verksamheten på engångsbasis.

Vänskapsförhållanden som inletts genom frivilligverksamheten påminner mycket om vanliga och förtroliga vänskapsförhållanden. Vännerna träffar varandra och tillbringar tid på det sätt som passar dem bäst, det finns inga direktiv eller tidtabeller för hur och var och hur ofta man borde träffas.

Bli vän för invandrare eller för en ung

Då Röda korset förmedlar en vän till en ung människa, som vill ha en vän, beaktar man särskilt bådas intressen och önskemål om gemensamma aktiviteter.

Med vännen kan du tillbringa tid genom att vara aktiv – till exempel utöva en hobby, gå på bio, kafé, matcher och konserter.

Som en vän på webben kan du föra privata och anonyma diskussioner med din vän på valbart sätt, via e-post eller i chattappar. Vänskap på webben fungerar oavsett tid och rum.

För en invandrare kan en frivillig vän vara ett oersättligt stöd. Du kan ensam, tillsammans med din partner, din familj eller en vän bli vän till en invandrare eller en hel familj som invandrat. Ni kan tillsammans göra vardagliga saker, till exempel gå på promenad, laga mat eller besöka sevärdheter i närområdet.

en man och en kvinna sitter på picnicfilt
Bild: Joonas Brandt / FRK

För äldre ger vänskapen trygghet

Hos en äldre person som bor ensam, skapar regelbundna besök av en frivillig vän en känsla av trygghet och glädje i den ensamma vardagen.

Ofta räcker det att man kommer och hälsar på, men en frivillig väns sällskap uppmuntrar ofta en äldre person att röra på sig också utanför hemmet. Du kan till exempel hjälpa en äldre person med ett enskilt läkarbesök eller att handla. Sådan hjälp med att uträtta ärenden kan vara kortvarig och sporadisk, men också regelbundet återkommande.

Hur blir jag en vän?

Du blir en frivillig vän genom att genomgå grundkursen i vänverksamhet. Finlands Röda Kors utbildar alla som vill bli vän under en tre timmar lång vänkurs.

Kursen består av information om Röda Korsets frivilligverksamhet och vänverksamhetens olika former. Den ger också vägledning i frågor om bland annat växelverkan och möten.

Vänverksamheten ger dig också möjlighet att träffa andra frivilliga.

När du gått kursen kan du bli en frivillig vän. Vi söker en lämplig vän till dig.

Om du vill veta mer om vänverksamheten på din ort, kontakta då Röda Korsets lokalavdelning eller distriktsbyrå.

Läs mer om vänverksamheten på Röda korsets webbplats

Insamlingen startar i Tongåvan i Yle Vega fredagen den 7.1.2022 kl 19:20.