Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas och Kimitoön förbereder sig för välfärdsområdesvalet – pandemiläget och vintervädret kan vara utmanande

Uppdaterad 04.01.2022 18:10.
En valsedel sätts i en trälåda.
Bildtext Varken Åbo eller Pargas kommer att ordna röstningspunkter utomhus.
Bild: Jaana Polamo / Yle

I Åbo, Pargas och Kimitoön kommer inga röstningspunkter att ordnas utomhus eller som drive-in. Kimitoön och Pargas hoppas att de flesta använder sig av förhandsröstningen för att hålla folksamlingarna små.

Centralvalsnämndens sekreterare i Pargas, Petra Öhman, säger att upplägget i princip ordnas som vanligt med vallokaler i Pargas, Nagu, Houtskär, Korpo och Iniö. Röstningspunkter ordnas också på vissa förbindelsebåtar.

– Vi kommer inte att ha några röstningspunkter utomhus, men om man meddelar på förhand så kan också röstning utomhus ordnas i individuella fall, säger Öhman.

Pargas har valt att inte ha någon utomhusröstning för att valfunktionärerna inte ska behöva sitta utomhus i vintervädret.

– Man vet aldrig hurudana förhållanden det blir så här under vintern. Det finns redan så mycket att ordna kring valet, så vi tänkte att det är lika bra att bara ha röstning utomhus i de fall då det behövs.

I Pargas försöker man också skydda väljarna med att ha specifika dörrar för ingång och utgång. Det här ska lätta flödet av människor. Dessutom finns all nödvändig hygientryggande utrustning på plats. Extra personal finns också på plats för att hålla coronasäkerheten.

Pargas har ett tjugotal rösträknare som kommer att dela på ett stort utrymme under rösträknandet, alltså behövs inga separata lokaler för rösträkningen.

Kimitoön informerar om valet

Leif Byman, ordförande för centralvalnämnden i Kimitoön, berättar att de också kommer att avstå från att ordna röstningspunkter utomhus. Ändå kan röster tas emot utomhus vid behov, liksom i Pargas.

– Det kan bli ett lågt valdeltagande. Det är ju ett nytt val som folk kanske ännu inte vet så mycket om, säger Byman.

För övrigt kommer arrangemangen att vara mycket lika kommunalvalets. Byman hoppas att invånarna förhandsröstar.

Ekonomi- och personalchef, Daniela Sunberg, säger att Kimitoöns röstningsplatser är så stora och luftiga att röstningen borde lyckas väl inomhus.

– Vi hoppas också man respekterar skyddsavstånd och eventuellt köar utanför, säger Sundberg.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer från Daniela Sunberg och korrigeringar angående Kimitoöns valarrangemang.