Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen skrev Tour de Ski-historia – blev första finländska herråkare på pallen efter kämpig avslutning i monsterbacken

Uppdaterad 04.01.2022 18:13.
Tour de Skin viimeisen etapin voittoon kiri Norjan Sjur Röthe - Spela upp på Arenan

Det var på håret men Iivo Niskanen fixade en pallplats i säsongens Tour de Ski. Niskanen hade en kämpig avslutning men marginalerna var på hans sida. Johannes Høsflot Klæbo vann som förväntat hela touren.

Endast en total genomklappning av Johannes Høsflot Klæbo kunde skapa spänningen i kampen om totalsegern i herrarnas Tour de Ski. Norrmannen har gjort starka insatser under hela veckan och ledde touren med två minuters marginal till Aleksandr Bolsjunov inför den sista etappen.

Men Klæbo darrade inte på manschetten. Han var aldrig nära att tappa sin stora ledning i den sista klättringen där han gick i mål som femma. Lika klar blev även Bolsjunovs andraplats.

– Tour de Ski det största man kan vinna i år förutom OS så det betyder mycket. Det har gått väldigt bra och kroppen har svarat bra. Nu ser jag fram emot att slappa lite i Trondheim och sen är det sista förberedelserna inför OS, säger Klæbo till SVT.

Bakom Klæbo och Bolsjunov var det desto mer spännande i kampen om tredjeplatsen. Inför avslutningen i Val di Fiemme låg Iivo Niskanen, Erik Valnes och Pål Golberg alla inom 20 sekunder.

Bakom dessa fanns även Ivan Jakimusjkin och Denis Spitsov som potentiella hot mot Niskanens tredjeplats. Ryssarna låg en dryg minut bakom Niskanen inför etappen.

Niskanen fixade biffen

Niskanen låg väl till i klungan fram till monsterbacken, och då den långa klättringen började gick han upp i ledning.

– I början gick det lätt så jag tänkte att det var bäst att dra så att man kunde kontrollera farten i branten, säger Niskanen till Viaplay.

Niskanen fick ändå inte bestämma farten speciellt länge och då Sjur Røthe passerade klarade finländaren inte av att följa.

Røthe fick sällskap av Denis Spitsov och de gjorde sedan ett eget lopp i täten. Røthe var ändå vassast i dag och vann till slut etappen.

För Niskanen gällde det att inte tappa för mycket till Spitsov och finländaren bet i för allt vad han kunde. En trött Niskanen kämpade för varje stavtag men det höll – han gick i mål som tolva på etappen och trea i sammandraget.

Niskanen fixade pallplaceringen med sju sekunder till godo på Spitsov.

– Jag fick höra lite mellantider i backen och hur jag låg till. Jag vet att Spitsov är en bra klättrare och försökte utmana honom. Jag är nöjd med insatsen, säger Niskanen.

Niskanen blev samtidigt historisk. Han är den förste herråkaren från Finland som tar en pallplacering i Tour de Ski.

Perttu Hyvärinen var 32:a på den sista etappen och slutade på 21:a plats i sammandraget. För Remi Lindholm blev det en 34:e plats i dag och han var 36:a i touren.

Resultat, Tour de Ski:

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2.24.56
2. Aleksandr Bolsjunov RUS + 2.03
3. Iivo Niskanen FIN + 3.15
4. Denis Spitsov RUS + 3.22
5. Pål Golberg NOR + 4.08
6. Ivan Jakimusjkin RUS + 4.28
7. Didrik Tönseth NOR + 4.42
8. Erik Valnes NOR + 4.58
----------------------------
21. Perttu Hyvärinen FIN + 7.30
36. Remi Lindholm FIN + 10.36
56. Ville Ahonen FIN + 17.09

Sista etappen:

1. Sjur Røthe NOR 31.42,1
2. Denis Spitsov RUS + 2,4
3. Friedrich Moch GER + 18,9
4. Lucas Bögl GER + 30,0
5. Johannes Høsflot Klæbo NOR +34,9
---------------
12. Iivo Niskanen FIN +1.00,4
32. Perttu Hyvärinen FIN +1.54,9
34. Remi Lindholm FIN +2.05,0
56. Ville Ahonen FIN +4.52,5

Bildkälla: Viaplay