Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö kommenterar uppståndelsen kring sitt uttalande om Nato i nyårstalet: "Om min åsikt förändras så kommer jag att uttrycka det tydligt"

Uppdaterad 04.01.2022 17:38.
President Sauli Niinistö den 31 december 2021.
Bildtext President Sauli Niinistö publicerade den 4 januari ett inlägg för att förtydliga innehållet i sitt nyårstal.

Republikens president Sauli Niinistö slog i sitt nyårstal fast att möjligheten att söka om Nato-medlemskap fortsatt hör till Finlands rörelsefrihet, något som har väckt reaktioner utomlands.

President Niinistös uttalande i Nato-frågan är ingalunda avvikande från rikets tidigare linje, men den kommer i en tid med ett ansträngt förhållande mellan västländerna och Ryssland.

Under slutet av 2021 har Ryssland samlat trupper på gränsen till Ukraina, och president Vladimir Putin har avrått väst från provokationer i området.

I sitt nyårstal upprepade president Niinistö bekanta linje i Nato-frågan, men till exempel tidningen Financial Times ansåg talet vara "trotsigt" gentemot Ryssland.

Talet väckte också uppmärksamhet i militärt icke-allierade Sverige, och har gett ny fart åt Nato-debatten där.

Den 4 januari skrev president Niinistö ett inlägg med anledning av reaktionerna på nyårstalet.

Enligt Niinistö har man "ihärdigt försökt uttyda och tolka" nyårstalet.

I sitt inlägg upprepar Niinistö Finlands fortsatta rätt att ansöka om Nato-medlemskap, men betonade också att Finlands läge är stabilt och att landets utrikes- och säkerhetspolitiska linje är gjord för att hålla även i svåra tider.

"Om situationen och min åsikt förändras så kommer jag att uttrycka det tydligt", skriver Niinistö.