Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolorna i Österbotten öppnar sannolikt för närundervisning – pressen på smittspårningen diskuteras

Från 2022
Elever som sitter i ett klassrum med ryggen mot fotografen.
Bildtext Skolorna i Österbotten inleder vårterminen inom de närmaste dagarna.
Bild: Lehtikuva

Skolorna i Österbotten öppnar för närundervisning. Det är åtminstone beskedet från coronagruppen på tisdag eftermiddag.

Trots det allvarliga coronaläget går Österbottens coronasamordningsgrupp in för att skolorna kan återgå till närundervisning efter jullovet.

– Vi kom överens om att vi följer den nationella linjen. Förstås kan det ju hända något nytt eller så kan situationen bli ännu värre. Så vi ska hålla ett möte också på fredag, säger Marina Kinnunen, direktör på Österbottens välfärdsområde.

Att skolorna öppnar innebär sannolikt att smittspridningen ökar ytterligare.

Klarar sjukvården av det?

– Vi har så här långt inte haft värst många personer som behövt sjukhusvård. Men vad gäller testningen och smittspårningen är situationen allvarlig. Där är vi nog redan över vår maximinivå, säger Kinnunen.

Smittspårningen hänger inte med

Och just testandet och smittspårningen ska diskuteras närmare på onsdag i välfärdsområdets berednings- och säkerhetsgrupp.

– Vad ska vi ha för linje? Läget är svårt. Det är så många som testar positivt att smittspårningen inte riktigt hänger med. Och det gäller för hela området. Men vi tycker ändå att det är viktigt att klara av det, för det är ju ett sätt att försöka förbättra coronaläget.

Kan du i det här skedet säga vad du har för tankar kring hur man kunde ändra på testandet och smittspårningen?

– Vår infektionsläkare tycker att det är viktigt att vi satsar på det. Så jag tror att vi i första hand försöker hjälpa varandra inom organisationen. Men förstås så är de resurser som vi sätter på en sak bort från något annat.

– Vad gäller testningen borde vi först få en bättre lägesbild om det är så att vi testar med samma kriterier i hela vårt område och sen diskutera vilka som testas. Vill vi ha några riktlinjer för när det är viktigt att gå och testa sig? Men det kommer vi att diskutera imorgon.

Under tisdagen meddelade Soite i Mellersta Österbotten att man inte längre har resurser att ringa till personer som testat positivt. Istället får de ett textmeddelande med instruktioner.

Hur låter det?

– Nå vi kommer att diskutera olika alternativ imorgon för hur vi kan spara resurser, säger Kinnunen.

Svårt inom flera branscher

Under tisdagen meddelade också Österbottens välfärdsområde att Korsnästågets hälsostation stängs till den 23 januari för att trygga personalresurserna.

Hur allvarligt är läget med sjukvårdspersonal som har corona eller sitter i karantän just nu?

– Det är nog ganska svårt, inte bara inom vår bransch. Men hos oss har vi hela tiden fått balansera med detta. Vissa gånger måste man i en enhet låta bli att ta emot patienter och andra gånger måste man ta in personal från andra enheter.

Nu diskuteras på sina håll och också inom THL om karantänstiden borde förkortas. En diskussion som välkomnas av Marina Kinnunen.

– Jag tror man måste ta en allvarlig diskussion på nationell nivå. Kanske den nuvarande strategin inte fungerar. Ju snabbare den diskussionen tas desto bättre.

Ytterligare restriktioner för Österbotten

Regionförvaltningsverket kom på tisdagen ut med ytterligare restriktioner för Österbotten, den här gången gällande utrymmen för kunder och allmänheten.

Verksamheten ska ordnas så att det går att förhindra risk för smitta till följd av närkontakt mellan kunder, de som deltar i verksamheten eller sällskap. Aktörer kan exempelvis begränsa antalet kunder, ordna så att besökarna deltar i olika omgångar och/eller arrangera utrymmet och placeringen av kundplatserna.

Beslutet tillämpas inte på läroanstalters verksamhet, småbarnspedagogik, professionell idrott eller verksamhet som hör till privat- eller familjelivet.

Österbottens coronasamordningsgrupp kom inte med några nya rekommendationer på tisdag, man utvärderar behovet igen på fredag.