Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronaläget är utmanande i Borgå – de kritiska samhällsfunktionerna klarar fortfarande av trycket

Tre bilder i ett: En buss, räddningspersonal som drar upp en man ur vattnet, en skötare med en patient i rullstol.
Bildtext Tillsvidare rullar vardagen på i Borgås bussar, räddningsverk och inom hälsovården.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vecka 52 konstaterades nästan 500 nya coronasmittade och incidenstalet närmar sig 1400. Det här sätter ett tryck på många arbetsgivare.

Coronaläget i Borgå är oroväckande och läget förväntas bli ännu svårare de närmaste veckorna.

Förra veckan konstaterades 492 fall av coronaviruset i Borgå. Incidenstalet, som beräknas utifrån antalet fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är 1 358. Det kan jämföras med att talet var 651 veckan innan.

Med så många sjuka Borgåbor och en smittkurva som pekar uppåt är det ingen tvekan om att det småningom kommer att märkas på många arbetsplatser. Yle Östnyland kollade läget med några av de centrala aktörerna som behövs för att samhället ska rulla på.

Normal beredskap tillsvidare på räddningsverket

Räddningsverket i Östra Nyland har berörts av viruset under de senaste veckorna och har haft både smittade och exponerade bland sin personal.

Tillsvidare klarar räddningsverket ändå av att arbeta med normal beredskap, försäkrar riskhanteringschef Tomi Pursiainen som vikarierar för räddningsdirektören.

– Det kräver en hel del organisering. I dag har nästan hela brandmästarens dag gått åt till att lägga personalpusslet, säger Pursiainen.

Hydrokopter på vattnet
Bildtext Då det finns mera tid så övar räddningsverket också på att rädda folk från det isiga havet. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det är inte en trevlig situation och det är klart att läget blir ohållbart om många fler blir sjuka eller placeras i karantän, enligt Pursiainen.

– Men det finns planer och åtgärder som vi tar till om det behövs. Just nu har vi ändå tillräckligt med räddningspersonal på jobb, men läget är oroväckande.

Hälsovården: "Svårare tider är på kommande"

– Ännu har vi tillräckligt mycket frisk arbetskraft för att klara oss, försäkrar Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Hon berättar att de bedömer situationen dagligen. Läget är oroväckande, men ännu har staden inte behövt ta till beredskapsplanen.

– Vi har ännu svårare tider framför oss och det oroar mig. Jag vet att många redan nu är trötta och jag är så tacksam för det jobb personalen gör, säger Silvennoinen.

De enheter som hon oroar sig mest för är fortsättningsvis servicehemmen, hemvården och bäddavdelningarna. Platser där den åldrande befolkningen får vård.

Silvennoinen hälsar att hon hoppas att Borgåborna lika aktivt som hittills fortsätter ta vaccinet.

En stor idrottssal omgjord till vaccineringsställe. Längs två väggar finns vaccineringsbås. På golvet står stolar i rader.
Bildtext Coronavaccineringen har flyttat till Kokonhallen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Bussarna rullar på

Helsingforsregionens trafik HRT har tvingats ställa in en del bussturer eftersom de haft många sjukdomsfall bland chaufförerna. Det finns just nu ingen fara för att något liknande skulle hända i Borgå.

– Nyheten från Helsingfors förvånade mig, för vi har inte haft liknande problem, säger verkställande direktör Dick Wallenius på Borgå trafik.

Han berättar att de under pandemin endast haft en chaufför som smittats av coronaviruset och ett par som varit i karantän på grund av exponering. Bolaget har kommit undan lindrigt.

Det här betyder att Borgå trafik inte har något problem, åtminstone för stunden, med att fortsätta köra både de lokala linjerna inom staden eller mellan Borgå och Helsingfors. Företaget sköter också skolskjutsarna för Kullo och Hindhår skola.

– Ända sedan pandemin startade har vi haft ett minskat kundantal, och nu då restauranger och barer inte får hålla öppet så kör kvälls- och natturer nästan utan kunder, säger Wallenius.