Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tävlingsprogrammet var inte till Iivo Niskanens fördel – därför känns tredjeplatsen i Tour de Ski extra speciell: "En riktigt bra prestation"

Uppdaterad 04.01.2022 19:08.
Iivo Niskanen visar upp sin pokal från Tour de Ski.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter sex etapper på en vecka tog sig Iivo Niskanen i mål i Val di Fiemme. Niskanen höll ställningarna på den sista etappen och knep en fin tredjeplats i touren. Jag lyckades bra i dag, säger han till Yle Urheilu.

Iivo Niskanen låg på tredje plats i sammandraget inför den avslutade etappen och efter ett tungt dagsverke uppför Alpe Cermis kunde han kvittera ut den placeringen från hela Tour de Ski.

Det blev en spännande avslutning där Denis Spitsov gick med i Sjur Røthes tempo och knappade in på Niskanen i sammandraget. Niskanen låg en minut och fem sekunder före ryssen vid start men i backen minskade avståndet snabbt.

Spitsov gick i mål som tvåa på etappen och i fick sedan väntan in Niskanen. Finlands skidkung gick på tunga ben men lyckades hålla undan. Han skar mållinjen som tolva på etappen och slog Spitsov i hela touren med sju sekunder.

– Jag lyckades bra i dag. Jag har inte varit nöjd med alla etapper och igår kunde jag ha gjort det bättre, men nu kunde jag ändå kämpa på en svagare distans.

– Jag hörde inte så många mellantider, en gång av chefstränaren Teemu Pasanen och på slutet sa servicemannen Arto att det skiljde en halv minut. Jag är glad att jag tog mig i mål, säger Niskanen till Yle Urheilu efter målgången.

Niskanen jublar på pallen i Tour de Ski.
Bild: NTB scanpix / Lehtikuva

Drömmer om 30 km klassiskt i touren

Niskanen har bara genomfört en hel tour tidigare. För två år sedan slutade han på tionde plats.

Årets upplaga var kortare än normalt och tävlingsprogrammet var inte till Niskanens fördel.

– Det är bra att sluta trea trots att man inte har så många bonussekunder. Det var bara ett lopp med intervallstart så det var inte det bästa programmet för mig. Därför ser jag det här som en riktigt bra prestation, säger Niskanen.

Niskanen förlorade till slut med över tre minuter till tourvinnaren Johannes Høsflot Klæbo, och upp till tvåan Aleksandr Bolsjunov var luckan en dryg minut.

För att Niskanen ska kunna tampas om totalsegern någon gång i framtiden har han en klar önskan.

– Vi kan försöka på riktigt då 30 kilometer klassiskt kommer tillbaka, säger han med ett skratt.

Resultat, Tour de Ski:

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2.24.56
2. Aleksandr Bolsjunov RUS + 2.03
3. Iivo Niskanen FIN + 3.15
4. Denis Spitsov RUS + 3.22
5. Pål Golberg NOR + 4.08
6. Ivan Jakimusjkin RUS + 4.28
7. Didrik Tönseth NOR + 4.42
8. Erik Valnes NOR + 4.58
----------------------------
21. Perttu Hyvärinen FIN + 7.30
36. Remi Lindholm FIN + 10.36
56. Ville Ahonen FIN + 17.09