Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Christian Eriksen tackar för stödet i första intervjun efter hjärtstoppet – nu siktar han på comeback och drömmer om VM: "Det är mitt mål"

Uppdaterad 04.01.2022 20:30.
Christian Eriksen.
Bild: Friedemann Vogel / EPA-EFE / All Over Press

Tack är ett ord som återkommer många gånger då Christian Eriksen nu berättar om hjärtstoppet i somras och tiden efter händelsen. EM-matchen mot Finland kommer inte att bli det sista vi ser av Eriksen på planen. Nu är han redo att göra comeback.

En hel fotbollsvärld stannade upp den 12 juni förra året. I slutet av den första halvleken i EM-premiären mellan Finland och Danmark föll plötsligt Christian Eriksen ihop på planen.

Eriksen drabbades av hjärtstopp och svävade mellan liv och död, men tack vare snabbt agerande av lagkamrater och läkare gick hans liv att rädda.

Några dagar efter händelsen publicerade Eriksen en bild från sjuksängen, men efter det har han inte talat ut i offentligheten. Uppdateringar kring hans mående och karriär har kommit från agenter och läkare.

Nu har Eriksen ändå gjort sin första intervju för danska public service-bolaget DR. I en ny dokumentär som sänds på torsdag tackar han för allt stöd.

– Jag har kunnat tacka läkarna, spelarna, landslaget och familjen personligen men inte alla de som har skickat tusentals brev och mejl och alla blommor jag fått. Till alla dem vill jag säga tack.

Christian Eriksen får hjälp efter att ha kollapsat.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Överöstes med blommor och brev

Då Eriksen låg på Rigshospitalet i Köpenhamn fick han höra av personalen att människor hela tiden skickade mer och mer blommor.

– Det är lite konstigt för jag önskade inte att folk skulle skicka blommor för att jag var död i fem minuter. Det var speciellt men väldigt trevligt och det var till stor hjälp, säger han.

Eriksen har också insett att händelsen på Parken har påverkat så många mer än bara han själv och familjen.

– Folk såg det och grät i sina vardagsrum eller var de befann sig, och de levde sig in i det. Nu kan jag säga tack för tårarna men jag är fortfarande här, säger han.

Eriksen säger att han inte tvivlar på att den snabba insatsen på Parken gjorde att han nu kan leva ett normalt liv igen.

– Jag är återigen tacksam för att de var så jävla snabba. Först kommer mina lagkamrater och sedan landslagsläkarna. De satt och hjälpte tills det kom någon med hjärtstartare och hjälpte mitt hjärta att komma igång, säger han.

Christian Eriksen är på bättringsvägen.
Bildtext Senast Eriksen kommenterade händelsen var då han låg på sjukhuset.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Mot VM

Nu ser Eriksen ljust på framtiden, han närmar sig en comeback och har siktet inställt på att få spela för det danska landslaget igen.

– Jag vill spela fotboll, det finns ingen anledning att inte göra det. Det är därför jag känner att det är dags att göra den här intervjun för jag vet vad jag vill.

– Det är mitt mål är att åka till VM i Qatar, så har jag tänkt hela tiden och det hoppas jag på. Om jag blir uttagen är något helt annat. Jag ska komma tillbaka, säger han.

Eriksen bröt kontraktet med italienska Inter i december och någon ny klubb är ännu inte klar.

– Först och främst vill jag bara spela fotboll. Vi får se vilka möjligheter som dyker upp och det är ett beslut som jag fattar tillsammans med familjen, säger han.