Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstan: Demonstranter stormade rådhuset i Almaty – president Tokajev hotar med hårdare tillslag

Uppdaterad 05.01.2022 22:37.
Kravallpolis i Almity i Kazakstan som skyddar sig bakom sköldar och galler.
Bildtext Polisen klarar inte av att hantera oroligheterna i Almaty på egenhand så enligt myndigheter har militärstyrkor kallats in för att hjälpa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Kazakstan har tusentals människor tagit sig ut på gatorna fyra dagar i rad för att demonstrera mot en chockhöjning av bränslepriserna. Demonstranter har stormat borgmästarkansliet i landets största stad Almaty.

Enligt myndigheter har åtta poliser dödats i samband med tumultet. Över 300 människor har skadats. Landets president har bett militäralliansen CSTO om hjälp med att återställa ordningen.

Enligt lokala medier har många demonstranter burit vapen i form av klubbor och järnrör, och byggnaden lär ha stuckits i brand.

Med hjälp av tårgas och distraktionsgranater försökte polisen samtidigt skingra tusentals demonstranter ute på gatorna. Både poliser och civila har skadats i sammandrabbningar i staden.

Läget på landets flygplats uppges också vara kaotiskt.

Bilder på gata i Almaty
Bildtext Demonstrationerna fortsätter.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Undantagstillstånd råder

Kazakstans president Kasim-Zjomart Tokajev har utfärdat undantagsläge i flera regioner i landet i takt med att protester mot de höjda bränslepriserna spridit sig.

I praktiken innebär nödläget ett nattligt utegångsförbud mellan 23 och 7, restriktioner för hur man får röra sig, och ett förbud mot sammankomster. Allmänna protester utan tillstånd är olagliga.

Men åtgärderna har inte lyckats stävja protesterna. och Tokajev har nu hotat med att ta till tuffare tillslag mot demonstranter om läget inte lugnar sig.

Protesterna i Almaty har eskalerade sedan tisdag kväll till våldsamma sammandrabbningar, där polisbilar stuckits i brand.

Över 200 personer har gripits med anledning av protesterna, uppger landets inrikesministerium.

Landets mobilnät uppges också vara nere, och applikationer som Whatsapp, Facebook och Telegram är blockerade.

Presidenten önskar hjälp från säkerhetsorgan som leds av Ryssland

President Kassym-Zjomart Tokajev höll i kväll ett andra tv-tal inom loppet av några få timmar på grund av de värsta oroligheterna på över ett decennium.

Han sa att han har vädjat till en Rysslandsledd säkerhetsorganisation om hjälp med att övervinna vad han kallade för ett "terroristhot" , meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten meddelade att han har vädjat till säkerhetsorganisationen CSTO, en militär allians mellan Ryssland, Vitryssland, Armenien, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

Kazakstan

  • Har en befolkning på 19 miljoner invånare

  • Världens största inlandsstat, lika stort som hela Västeuropa

  • Har den starkast växande ekonomin i Centralasien

  • Mycket rikt på olja, naturgas och mineraler - men tampas med stora miljöproblem sedan Sovjettiden

  • Har ett autokratiskt system där presidenten är vald på livstid

Ilska efter förhöjda bränslepriser

Protesterna bröt ut i oljestaden Zhanozen i söndags då regeringen lyfte på bränslesubventionerna, och har spridit sig sedan dess.

Priset på motorgas, som är populärt som bilbränsle i Kazakstan, fördubblades efter att regeringen valde att lyfta pristaket och således lät det gå över till den fria marknaden. Många i Kazakstan har konverterat sina bilar att gå på motorgas, också kallat LPG, framför bensin eftersom det är billigare.

Regeringen argumenterade för att höjningen var nödvändig eftersom pristaket var ekonomiskt ohållbart.

Presidenten gjorde ommöbleringar

Tidigt i morse meddelade president Tokajev att han godkänt regeringens begäran om att avgå, och att landet tillfälligt leds av vice premiärministern. I samband med det beslöt han också att ta över som chef för landets nationella säkerhetskommitté, i stället för landets förre president Nursultan Nazarbajev.

Senare under morgonen meddelade Tokajev att regeringen ska återinföra subventionerna, vilket innebär att literpriset på motorgas åter sjunker till 50 tenge – alltså ungefär 10 cent. Det är omkring hälften av det nuvarande priset.

Presidenten uppmanade i samband med det till återhållsamhet och tillrådde unga människor att inte förstöra sin framtid och "förgifta sina nära och käras liv".

De här åtgärderna till trots, fortsatte protesterna i landet och demonstranter uppges ha tagit i besittning flera officiella byggnader. På onsdag eftermiddag rapporterade nyhetsbyrån Tass också att presidentens palats i Almaty stuckits i brand.

Enligt experter bottnar de våldsamma protesterna i ett omfattande missnöje med landets regim.

Demonstranter utanför borgmästarens kanslin i Almaty i  Kazakstan.
Bildtext Säkerhetsåtgärderna som vidtagits för att skydda borgmästarens kansli i Almity räckte inte till för att hindra demonstranter att ta sig in i byggnaden.
Bild: Lehtikuva

Ryssland varnar omvärlden för att blanda sig

Samtidigt som oroligheterna pågår varnar Ryssland omvärlden från att blanda sig i Kazakstans konflikt.

Kremls talesperson Dmitri Peskov sa i dag att det forna sovjetlandet kan sköta sig själv och att man räknar med att situationen lugnar sig så småningom.

Peskov uppmanade också grannlandet Kazakstan att lösa sina konflikter med dialog.

Demonstrationerna i Kazakstan är det största hotet hittills mot Kazakstans nuvarande auktoritära regim.

Enligt experter bottnar demonstrationerna i ett utbrett missnöje mot landets styre.

Regimen etablerades av landets tidigare president Nazarbajev, som styrt Kazakstan sedan Sovjetunionen föll fram till 2019.

Källor: Reuters, AFP, AP, Tass