Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Borde formatet och avgörandet förändras i Tour de Ski? Experter har tagit fram nya upplägg, Fis är nöjda med masstart i klättringen: "Blev en succé nu"

Från 2022
Ebba Andersson, Natalia Neprjajeva och Heidi Weng firar i Tour de Ski 2022.
Bildtext Ebba Andersson, Natalia Neprjajeva och Heidi Weng var de tre bästa i damernas sammandrag i år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tour de Ski är avklarat – men eftersnacket kantas av kritik. Sista etappens masstart vill i stort sett ingen ha kvar, och experter vill förändra konceptet rejält för att skaka liv i ett format som känns tråkigt.

Två tävlingar i sprint, en intervallstart och tre masstarter. Det var upplägget för vinterns komprimerade Tour de Ski-upplaga.

Med en månad till OS-starten i Kina ville det internationella skidförbundet Fis inte plåga idrottarna för mycket. När det hela summeras är det däremot inga hyllningar som landar på Fis bord.

”Magin är borta”, skrev den norska tidningen VG under touren i en rubrik.

– Det säger sig själv att touren aldrig kommer att ha samma status som ett mästerskap, konstaterade herrarnas totalsegrare Johannes Høsflot Klæbo under tävlingsveckan.

Tävlingschefen är nöjd

Tour de Ski kördes i gång för att höja intresset för längdåkningen. Första upplagan avgjordes 2007 och den tuffa klättringen i Alpe Cermis blev direkt en succé.

För två år sedan avgjordes klättringen för första gången som en masstart. Så var fallet även i år – ett beslut som Krista Pärmäkoski kritiserade i måndags.

Efter målgången i går fortsatte de tongångarna bland åkarna.

– Det blir en transportsträcka fram tills backen börjar. Jag hade gärna sett en jaktstart, säger tourens tvåa Ebba Andersson till Sportbladet.

Tävlingschefen Pierre Mignerey tycker att tv-sändningen gynnades av masstart.

– Jag tycker att det var en succé nu. Natalia Neprjajeva hade en stor ledning och man hade nästan bara fått se henne i bild med en jaktstart. Det här ger också andra åkare möjligheten att skina, säger han och nämner Delphine Claudel och Sophia Laukli.

Experter till ha tillbaka längre lopp

Efter sin tredjeplats i sammandraget på herrsidan konstaterade Iivo Niskanen att tävlingsprogrammet inte gynnade honom i årets Tour de Ski.

– Det är alltid så här med Tour de Ski. Det går inte att göra alla nöjda, säger Mignerey.

I den nordiska expertkåren finns det ändå förslag till förändring. I den svenska Viaplay-studion presenterade Johan Olsson ett upplägg under veckan, och där fanns fler långa lopp inprickade.

Olssons format liknar det som norska TV2:s expert Petter Northug har tagit fram för framför allt de mästerskapsfria säsongerna.

I Northugs förslag har han plockat tillbaka prologen som start för hela touren, sprinttävlingar på kvällen i Dresden och Prag och några längre lopp – bland annat mellan Cortina och Toblach.

Avslutningen i slalombacken står kvar i experternas koncept, men även de flaggar för att ta tillbaka jaktstarten för avgörandet.

Petter Northugs upplägg

Diskussion om artikeln