Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem frågor med en månad till OS-starten – Yle Sportens skidexpert ser Niskanen som guldfavorit, men i övrigt bekymrar herrlaget: "Är ett stort frågetecken"

Iivo Niskanen firar sin tredjeplats i Tour de Ski 2022.
Bildtext Iivo Niskanen är åkaren med de stora möjligheterna att plocka ett OS-guld i Kina.

Vilka besked kom i Tour de Ski? Vilka är de blåvita utsikterna med en månad till OS? Finns det chanser att slå sig in i truppen fortfarande? Yle Sportens expert Matias Strandvall hoppas på positiva besked i herrlaget.

Två segrar, totalt fem pallplatser och en tredjeplats för Iivo Niskanen i sammandraget. När Tour de Ski sammanfattas för det finländska landslaget kan man sätta många plus i kanten.

Yle Sportens expert Matias Strandvall summerar:

– Insatsen var väldigt positiv, framför allt på damsidan gick det bättre än jag hade förväntat mig. Vi fick glädjande besked då Kerttu Niskanen vann en tävling och Krista Pärmäkoski, sin vana trogen, visade att hon blir att räkna med i OS.

– Iivo Niskanen visade att hans klassiska åkning fortfarande är fläckfri. Dessutom sprängde han barriärer: Han var förste herråkare på pallen i toursammandraget och visade att han håller i en tour och klarade klättringen. Det är inget fel på hans form.

Etapp för etapp – Yle Sporten går igenom touren

Nu har landslaget åkt hem och åkarna ska återhämta sig efter den fysiska belastningen. Och med touren avverkad närmar sig OS i Kina med stormsteg.

FM i Imatra och världscupen i Planica återstår innan truppen till olympiska spelen ska spikas. Just nu är Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Iivo Niskanen och Lauri Vuorinen uttagna, men hur ser läget ut för finländsk del?

Strandvall ger sin syn på fem frågor när det är en månad till OS-starten.

1. Tar Iivo Niskanen OS-guld på 15 kilometer klassiskt?

Den 11 februari kommer den kanske allra största guldchansen i hela OS för Finland.

Iivo Niskanen har vunnit de två klassiska tävlingarna i världscupen som har avgjorts med intervallstart (Ruka och Lenzerheide), har tagit två VM-medaljer på samma distans och har satsat allt mot att vinna den här distansen i Kina.

– Det syns att det omtalade fristilsprojektet har fått stå åt sidan nu. Han åker inte speciellt bra i den stilen, men man kan ju fråga sig om det spelar någon roll när hans huvudsträcka är i klassiskt på OS. Han är suverän i den stilen så här långt i vinter.

– Han kommer att vara huvudfavorit i OS på femton kilometer klassiskt. Om utrustningen och dagsformen är bra så tar han åtminstone medalj.

Och inga överraskningar när motståndarna ska mejslas fram. Ett koppel norrmän och ryssar lär utmana Niskanen.

2. Förutom Niskanen, vilka är andra stora medaljchanser?

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski har möjligheter till individuell medalj, men Strandvall tror främst på möjliga framgångar i stafetterna.

– I damernas sprintstafett finns det för första gången på länge fler alternativ. Kerttu, Krista och Johanna Matintalo är riktigt starka där. Man får välja de två med bästa formen.

Matintalo tog en pallplats i sprint i Tour de Ski.

– Hon är med i kalkylen nu, men det ska köras sex etapper. Kerttu och Krista har varit strået vassare på tio kilometer.

Damernas stafett, där det blev ett VM-brons för ett år sedan, och herrarnas sprintstafett är andra potentiella medaljchanser.

– Om vi kan få in Ristomatti Hakola eller Joni Mäki i storform tillsammans med Iivo Niskanen finns chansen, säger Strandvall.

3. Vilka åkare ska köra i stafetterna?

Efter Tour de Ski ser Strandvalls stafettkvartetter ut så här:

Damer: Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski.

Herrar: Joni Mäki, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola.

– På damsidan har Kyllönen visat bra form och platsar i laget just nu. Där blir det en diskussion om vem som tappar mindre i fristil, Niskanen eller Kyllönen. Man kanske ändå vill försöka skapa en lucka på klassiskt och ha Niskanen där.

Ristomatti Hakola åker skidor i Ruka.
Bildtext Var står Ristomatti Hakola? Han har inte tävlat efter olyckan i Ruka i slutet av november.

– Herrsidan är ett stort frågetecken. Jag har förhoppningar på att Hakola och Mäki ska vara tillbaka i form, men det är länge sen de har tävlat. Hakola får ta en fristilssträcka. Överkroppsträningen har lidit efter att han bröt ett revben, så han får fristil där man använder benen mer. Men jag har svårt att se en medalj i herrstafetten just nu.

4. Världscupen i Frankrike är inställd – vilka är möjligheterna att slå sig in i OS-laget?

Touren hade knappt hunnit avslutas innan ett negativt besked kom från Frankrike. Världscupen i Les Rousses den 14–16 januari ställs in på grund av pandemin.

Samtidigt ströks också en möjlighet att visa form och slå sig in i OS-laget som fylls den 24 januari. I världscupen återstår bara två tävlingar i Planica före OS, på hemmaplan avgörs FM den här veckan.

– Om man kör riktigt bra i det klassiska loppet i FM kan man få visa upp sig i skiathlonen i Planica och ta sig in i laget den vägen.

– Sprintchanserna finns bara i FM. Jag har på känn att man måste övertyga stort och vinna.

FM-programmet i Imatra

Fredag: Sprintstafett, fristil

Lördag: 10/15 km, klassiskt

Söndag: Sprint, fristil

Yle direktsänder alla tävlingar under FM-helgen.

5. Hur många öppna platser finns det i OS-truppen?

Sju damer och sex herrar får åka till Kina. Hur många öppna platser finns det i Matias Strandvalls OS-lag?

– Bland damerna finns en öppen plats till sprinten.

På herrsidan är betydligt mer oklart. Remi Lindholm har en fot i planet till Kina efter en stark start på säsongen, men han svajade också under touren.

– Jag tror att landslagsledningen vill ha med de rutinerade åkarna Mäki och Hakola.

Markus Vuorela bröt ett ben i vristen på försäsongen och måste köra fort i FM för att knacka på OS-dörren.

– Tyvärr får vi inte den riktiga värdemätaren i Imatra då Niskanen inte kommer dit.

OS-programmet i längdåkning

Damer:
5 februari: Skiathlon
8 februari: Sprint, fristil
10 februari: 10 km, klassiskt, intervallstart
12 februari: Stafett, 4x5 km
16 februari: Sprintstafett, klassiskt
20 februari: 30 km, fristil, masstart

Herrar:
6 februari: Skiathlon
8 februari: Sprint, fristil
11 februari: 15 km, klassiskt, intervallstart
13 februari: Stafett, 4x10 km
16 februari: Sprintstafett, klassiskt
19 februari: 50 km, fristil, masstart