Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Koskinen lägger ut texten för Yle efter häftiga kritiken: "Antingen tränaren eller målvakten som offras – inte direkt kul att slängas under bussen"

Från 2022
Mikko Koskinen ligger på mage på isen.
Bildtext Mikko Koskinen har en blytung månad bakom sig.
Bild: Stephen R. Sylvanie/USA TODAY Sports/All Over Press

Det bubblar under ytan i Edmonton. Höstens succégäng har tappat formen – och då är det målvakten Mikko Koskinen som hamnat i skottgluggen. Så brukar det gå, konstaterar han för Yle.

– Vårt målvaktsspel var inte speciellt bra i dag, konstaterade Edmontons tränare Dave Tippett efter Edmontons 1-4-förlust mot New York Rangers på tisdagen.

Sett till statistiken finns det fog för kritiken. I sina fem senaste matcher har Koskinen kommit över 90 procent räddade skott endast en gång (och den gången var siffran 90,3) och Oilers har förlorat samtliga.

Dessutom var sekvensen Tippett syftade på, där Koskinen totalt spelade bort sig, inte något man kan blunda för heller. Målvakten har helt enkelt inte hållit måttet.

Edmonton som såg ut att ta en ohotad playoffbiljett i den västra konferensen tidigare i höst har förvisso, sett till poängsnittet, halkat under wild card-strecket. Men den offentliga utskällningen är ändå uppseendeväckande.

– Så brukar det gå i den här branschen, konstaterar Koskinen cyniskt för Yle Urheilu nu.

– Då laget spelar dåligt är det tränaren eller målvakten som offras. Det känns inte direkt kul att slängas under bussen på det där sättet, men jag tänker inte desto mer på det. Det gäller att fokusera på nästa match, fortsätter han.

"Vi är inte så här dåliga"

Det är inte första gången Koskinen kritiseras för sina tag i rinken. Målvaktsspelet har pekats ut som det lovande lagets akilleshäl i flera år, men under hösten har Koskinen tvärtom varit urstabil.

– Under början av säsongen var det helt tyst, nu flyger det skit från alla håll och kanter. Det är bara för att vi förlorat sex raka. Alla blir nervösa då allt vi gör hamnar under lupp. Varje insläppt mål synas i sömmarna, menar Koskinen.

– Så är det då hockey väcker så starka känslor här.

St. Louis firar mål framför Mikko Koskinen.
Bildtext Mikko Koskinen har släppt in ett snitt på 3,19 mål per match den här säsongen. Det är hans sämsta notering sen han flyttade till Edmonton.
Bild: Jeff Curry/USA TODAY Sports/All Over Press

Trots att siffrorna är fula – till exempel är Koskinens räddningsprocent i farliga skottlägen enligt Yle Urheilu 68,6 i jämförelse med Juuse Saros på 90,7 – är Edmonton-målvakten själv nöjd med sina tag.

– Det har känts helt bra. Förstås ska man alltid kunna spela bättre, men jag måste också säga att vi har gjort sju mål framåt sammanlagt de sex senaste matcherna. Jag kan inte göra mål. Det handlar inte enbart om målvaktsspelet.

– Hela laget måste spela bättre. Och det kommer vi att göra. Vi är inte så här dåliga.

Coronakaoset

Ett av problemen är att Edmonton litar på att det framför allt är Connor McDavid och Leon Draisatil som ska avgöra matcher. Det blir svårt att göra på tu man hand då speciellt spelet i boxplay plötsligt blir katastrofalt dåligt.

– Det känns som att vi släpper in mål varje gång vi tar en utvisning, säger Koskinen.

Jesse Puljujärvi, Leon Draisaitl och Connor McDavid diskuterar.
Bildtext Connor McDavid leder poängligan i NHL med 53 pinnar, Leon Draisaitl har 52.
Bild: Timothy T. Ludwig/USA TODAY Sports/All Over Press

Deusstom, påpekar han, har Edmonton drabbats hårt av coronaviruset. Till exempel höll Jesse Puljujärvi på att fastna på fel sida av gränsen innan ligan satte stopp för spel över julveckan.

– Det har varit märkligt. Killar smittas varje dag. Visst, vi är inte de enda som drabbats, men det känns som att rumban aldrig tar slut. Jag hade hellre sett att hela laget smittas samtidigt så att vi får det undan, säger Koskinen.

I går klarnade det att Connor McDavid testat positivt för covid-19.

Artikeln är en bearbetad översättning av Edmontonissa median ja valmentajan hampaisiin joutunut maalivahti Mikko Koskinen vastaa napakasti kritiikkiin: "Maaleja en pysty tekemään" skriven av Tommi Seppälä.

Diskussion om artikeln