Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Vad får man göra i karantän och isolering och vad får man inte göra? Här hittar du svar på dina frågor efter ett positivt coronatest eller en exponering

Uppdaterad 07.01.2022 13:14.
Närbild av man som själv gör ett coronatest, ett hemtest.
Bildtext Om man testar sig hemma får man inga textmeddelanden från myndigheterna.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Efter ett positivt resultat på självtest undrar många vad man ska göra när myndigheterna inte tar kontakt och ger instruktioner. Vi samlade några praktiska råd.

Om du har testat positivt för corona med ett självtest är det ingen som hör av sig med instruktioner från myndigheterna. Och ändå gäller samma rekommendationer som när man har testats av yrkesfolk.

Då undrar många hur man riktigt ska göra. Hur ska man vara isolerad på rätt sätt?

Efter ett självtest är isoleringen frivillig, men ändå är rekommendationen att man följer samma instruktioner som när man är försatt i karantän av en läkare.

Här har vi samlat frågor som folk har funderat över bland annat på sociala medier.

Svaren är sammanställda av Yle Uutisets redaktör Ulla Malminen på basis av svar från hälsovårdschefen i Esbo, Markus Paanananen samt webbsidor som upprätthålls av Institutet för hälsa och välfärd, THL, av Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, samt av Esbo stad och Helsingfors stad.

1. Om jag får ett positivt resultat i ett självtest, måste jag då också gå och ta ett PCR-test för säkerhets skull?

Enligt THL behöver du inte bekräfta resultatet av ett positivt självtest om följande villkor uppfylls:

  • Dina symptom är lindriga och kräver inte i övrigt kontakt med hälsovården.

  • Du behöver inte ett officiellt karantänsbeslut för att kunna få epidemidagpeng.

  • Du behöver inte ett intyg över att du har varit sjuk i Covid 19 för ditt coronaintyg. I coronaintyget syns bara coronainfektioner som har bekräftats med ett officiellt test.

Sjukvårdsdistrikten och kommunerna kan ändå ha andra instruktioner till exempel på grund av epidemiläget i regionen. Till exempel HUS rekommenderar att alla med två vaccineringar bara gör självtest.

Chefen för hälsovårdsservicen i Esbo, Markus Paananen, är inne på samma linje som HUS:

– Faktum är att vi inte kan testa alla nu. De flesta blir lindrigt sjuka av coronaviruset, och då behöver man inte uppsöka läkare.

Enligt ett meddelande från Helsingfors stad är coronatestningen inom stadens hälsovårdsområde nu så överbelastad att du helst inte ska boka tid för test om du har fått två vaccindoser eller har varit smittad av coronaviruset tidigare. Självtest man har gjort hemma behöver inte heller bekräftas i laboratorium. Också THL konstaterar att man kan sköta en lindrig coronainfektion hemma.

2. Ringer någon till mig om jag får ett positivt testsvar i ett professionellt test?

– Om testet är taget av hälsovården inom HUS-området får du instruktioner per textmeddelande. Tidigare ringde man också upp dem som fått positivt testresultat, men nu hinner man i praktiken bara ringa till äldre personer och människor som arbetar inom social- och hälsovården, säger Paananen.

Också inom Helsingfors stad har man övergått från telefonsamtal till textmeddelanden.

3. Vad är skillnaden mellan karantän och isolering?

Enligt THL kan en smittskyddsläkare försätta en symptomfri person som har utsatts för coronasmitta i karantän. Karantänen är i allmänhet tio dagar.

Isolering försätter man en person som har insjuknat i corona i, för att undvika ytterligare smittspridning. Personen kan vara isolerad antingen på sjukhus eller hemma.

Frivillig karantän handlar om att på eget initiativ undvika kontakter. Den är inget tvång, men har rekommenderats i olika situationer under pandemins gång.

4. Från vilken tidpunkt ska karantänen räknas? Från när symptomen började eller från testresultatet? Och hur är det om man är symptomfri?

– Tiden för karantänen beräknas enligt det senaste möjliga exponeringen. Isoleringstiden beror på hur allvarliga och hur långvariga symptom man har. Enligt de nuvarande rekommendationerna är det minst tio dygn från att symptomen började eller, om man är utan symptom, sedan testdagen, förklarar Markus Paananen.

5. I slutet av isoleringen ska man ha två symptomfria dagar. Gör det något om man hostar lite?

– Slemmig hosta eller feber betyder att man ännu inte kan avsluta isoleringen. Om de enda symptomen är en lätt torr hosta eller brist på luktsinne hindrar de antagligen inte att isoleringen avslutas. Ibland blir vissa långtidssymptom kvar efter infektionen. De här kan vara kvar i veckor. I sådana fall måste man sedan avgöra separat om det är fråga om ett aktivt sjukdomstillstånd, och på basis av det fattar man sedan beslut om isoleringstiden. En sjukskötare kan avsluta isoleringen. I oklara falla kan hen konsultera en läkare.

6. Kan jag umgås med mina familjemedlemmar i samma hushåll om jag är i karantän eller isolering?

– En isolerad person gör klokt i att försöka hålla möjligast mycket avstånd till andra människor. Det kan vara förnuftigt att sova i ett separat rum, om möjligt. En person som bara är i karantän kan nog ganska fritt umgås med andra personer i sitt hushåll.

7. Kan resten av min familj leva som vanligt och gå ut, till butiken, till jobbet, till skolan, hobbyer och så vidare?

– Om du är isolerad ska din familj också helst undvika kontakter med andra människor tills det har gått tio dygn sedan den senast insjuknade personens symptom har börjat. Om en person i familjen bara är försatt i karantän ska hen undvika kontakter enligt instruktionerna men familjen kan leva ganska normalt.

8. För hur lång tid före symptomen började ska jag uppmärksamma människor som kan ha blivit exponerade?

– Inkubationstiden för coronavirusinfektion beräknas oftast vara två dygn, så det är det tidsperspektiv man kan utgå ifrån.

9. Måste jag meddela dem själv?

– Om du har testats av hälsovården kan du fylla i namnen på möjligen exponerade på adressen koronatietoni.fi/sv/ , då får personerna ett anonymt textmeddelande. Tidigare gjorde hälsovården en vid smittspårning, men i det nuvarande epidemiläget lyckas detta inte på samma sätt.

10. Får jag gå ut med hunden om jag är i karantän eller isolerad?

– Ja det kan du, bara du gör det utan att komma i kontakt med människor utanför ditt eget hushåll.

11. Och om jag inte äger en hund, får jag ändå gå ut eller föra soporna?

– Ja, samma svar. Att gå ut utan att komma i kontakt med andra personer är inte förbjudet.

12. Får jag röra mig i höghusets trappuppgång och hiss?

– I trappan kan du röra dig bara du håller avstånd. Det är lättare att hålla avstånd i trappan än i hissen, och in i en full hiss lönar det sig inte att tränga sig.

13. Ska man ännu ta ett coronatest när karantänen eller isoleringen är över, för att kolla att smittan är förbi?

– En isolerad person ska inte gå på nytt test. Hälsovårdens PCR-test kan ge positivt resultat länge efter att man inte längre är smittsam. Man behöver inte heller ta ett test i slutet av karantänen.

14. Kan man få något straff om man bryter mot karantäns- eller isoleringsreglerna?

Att bryta mot en karantänsorder som man har fått av smittskyddsmyndigheterna är straffbart. Man kan dömas till böter eller till och med till högst tre månaders fängelse för ett sådant brott.

– Det är bäst att bekanta sig noga med instruktionerna och följa dem, så blir det nog bra, konstaterar Paananen.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Mitä karanteenissa ja eristyksessä saa tehdä ja mitä ei? Lue täältä ohjeet, kun kaipaat tietoa positiivisen koronatestin tai altistumisen jälken skriven av Ulla Malminen.