Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu vaccineras 5 till 11-åringarna: "Kändes spännande, men var inte så farligt", säger Ada, 10 år

På bilden syns en hand som håller i en spruta som trycks mot ett barns axel.
Bildtext I Grankulla har 5-11-åringarnas coronavaccinationer börjat livligt och bra.

Flera kommuner har kommit igång med att vaccinera 5–11-åringar. Att vaccinera yngre barn för med sig pappersarbete och knepiga avvägningar vid vaccinationspunkten.

– Det kändes ganska så spännande. Men sen när man tog vaccinet var det inte så farligt, säger Grankullabon Ada. Hon är tio år gammal och har precis tagit sitt första vaccin mot covid-19.

Också mamma Elisa är nöjd med att barnen nu är vaccinerade.

– Vi tänkte ta vaccinet genast när det är möjligt. För det känns bra att även barn har något skydd mot viruset.

Det var precis innan jul som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gav kommunerna grönt ljus för att vaccinera barn i åldrarna 5–11. Innan dess vaccinerade man bara 5–11-åringar som tillhörde en riskgrupp.

Alla kommuner erbjuder ännu inte vaccin åt barn i åldersgruppen, men till exempel i Grankulla öppnade tidsbokningen den 28 december. Redan nästa dag var alla lediga tider bokade.

En av hundra 5–11-åringar har fått coronavaccin

Maija Koutokangas, som är vaccinationskoordinator vid Grankulla stad, konstaterar att vaccineringen av den yngre åldersgruppen börjat livligt och bra.

– Föräldrar och barn har berättat att de sett fram emot att få vaccinet. Så att man kan besöka far- och morföräldrar och andra närstående.

En kvinna med glasögon och munskydd tittar in i kameran. Hon står framför en vitrin fylld av gamla medicinflaskor i brunt glas..
Bildtext Hälsovårdare Maija Koutokangas är vaccinationskoordinator vid Grankulla stad.

Det är inte bara i Grankulla som det finns ett intresse för att vaccinera 5–11-åringar. Också i Esbo bokades alla lediga tider inom ett dygn, och i Åbo har man ordnat pop up-vaccineringar för barn.

I Helsingfors har man erbjudit 5-11-åringar enstaka tider som inte gått åt bland barn i riskgrupp.

Enligt MTV Uutiset är det 4800 av alla 5–11-åringar som hittills (3.1.2021) fått sitt första coronavaccin. Det är en hundradel av hela åldersgruppen. I siffran ingår också barn i riskgrupp, som fått ta vaccin ända sen början av december.

Pappersrumba och knepiga situationer

I Grankulla har omkring hundra 5–11-åringar fått sitt första vaccin. Omkring 900 Grankullabarn är fortfarande ovaccinerade.

– Vi börjar massvaccinera i skolorna då de öppnar nästa vecka. Alla som ännu inte fått boka tid för vaccin kan vaccinera sig där, säger vaccinationskoordinator Maija Koutokangas.

För att ett barn ska få sitt coronavaccin måste alla vårdnadshavare samtycka genom att skriva på en pappersblankett.

En gul skylt där det står "Coronavaccinering med tidsbokning" och en pil som pekar åt vänster.
Bildtext I Grankulla har alla vaccinationstider för 5–11-åringar gått åt.

– Att ta emot, hantera och förvara pappersblanketterna vid vaccinationspunkten är en utmaning då man försöker vaccinera många så snabbt som möjligt. Men det är såklart förståeligt att det krävs ett skriftligt samtycke.

Men kravet på samtycke kan också leda till knepiga avvägningar i situationer där bara en av vårdnadshavarna skrivit på blanketten. Det kan till exempel handla om att vårdnadshavarna bor långt i från varandra eller att de är oense om huruvida barnet ska få vaccinera sig.

– Men i fall barnet själv vill ta vaccinet, och en av vårdnadshavarna gett sitt godkännande, så har vi valt att vaccinera barnet i alla fall, förklarar Koutokangas.

I lagen finns ingen åldersgräns för barns självbestämmanderätt, utan den bedöms från fall till fall. Men oftast krävs vårdnadshavarens tillstånd.