Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sjukvården är nu helt överbelastad – men vad ska man göra om man skär sig grovt i fingret eller halkar och skadar sig?

Från 2022
Uppdaterad 05.01.2022 16:37.
Koronapotilaserityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja vieressä.
Bildtext Sjukvården är överbelastad just nu på grund av att en så stor del av personalen är sjuk i corona eller försatt i karantän.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sjukvårdssystemet i huvudstadsregionen håller på att krascha. Platserna på sjukhusen är fulla och patienter kommer inte vidare från jouren. Vad ska man göra om man nu behöver sjukvård?

Den oerhört snabba spridningen av coronaviruset just nu har gjort att sjukvården är nere på knä.

– Systemet fungerar inte. 51 personer väntar nu på akutmottagningarna i Pejas, Jorvs, Mejlans och Malms sjukhus på att flyttas vidare till städernas och kommunernas sjukhus. Men där finns inte plats, säger Maarit Castrén, verksamhetschef vid HUS-akuten.

"Sängarna inte gjorda för att ligga där i timmar"

En del av patienterna har sökt sig till sjukhuset på grund av covid-19, medan andra kommit av andra orsaker men sedan visar det sig att patienten har covid-19.

Enligt Castrén har patienterna varit på akuten i flera dygn fastän de inte behöver akutvård.

– Alla patienter borde komma vidare inom åtta timmar. Det finns inga egna toaletter på akuten och sängarna är inte gjorda för att man ska ligga där i timmar. Det är absolut inte ett ställe där patienter ska vänta så här länge, säger Castrén.

Sängar finns men inte personal

– Ingen kommer vidare inom vårt system just nu. Avdelningarna vid sjukhusen inom HUS-området är proppfulla och stadssjukhuset likaså. Det leder i sin tur till att planerade operationer behöver skjutas upp, säger Castrén.

Lediga sängar finns men eftersom en så stor del av personalen är coronasmittad användas bara en begränsad del av kapaciteten.

– Sängar finns men inte personal. Om man tänker på hela huvudstadsregionen är det flera hundra i personalen som nu är borta. De har corona eller är försatta i karantän.

Dessutom kan coronapatienter inte ligga i samma rum som andra patienter, vilket begränsar hur många sängar som kan användas.

"Det blir en ond cirkel där människor söker hjälp från fel ställe och skapar kaos"

Samtidigt som omikronvarianten av coronaviruset sprider sig som en löpeld kan någon av misstag skära sig i fingret eller halka och slå sig illa på en isig gångväg.

– Om något händer ska man ringa 116 117 och be om en servicesedel. De som har en lindrig sjukdom, som till exempel ett sår i fingret, ska söka sig till en privat läkare. Privata läkarstationer har också jour fastän de inte tar emot allvarligt skadade eller kritiskt sjuka, säger Castrén.

Om något händer ska man ringa 116 117 och be om en servicesedel

Telefonnumret 116 117 är jourhjälpens avgiftsfria nummer. Enligt Castrén har det under senaste tiden bildats kö till numret eftersom många ringt dit med frågor om corona.

– Eftersom coronainformationens nummer är upptagna ringer många till 116 117. Det numret betjänar inte i coronafrågor. Och när ingen svarar där ringer man till nödnumret 112.

– Det blir en ond cirkel där människor söker hjälp från fel ställe och skapar kaos. Människor borde nu klara av att vänta på att någon ringer tillbaka om man har lindriga symtom, säger Castrén.

"Akutmottagningen sköter bara om patienter som inte kan vänta i 24 timmar"

Det händer också att människor bara går in på jouren och ber om hjälp.

– Om man har lindriga flunssasymtom dirigeras man till andra ställen. Akutmottagningen på sjukhuset sköter bara om patienter som inte kan vänta på vård i 24 timmar.

Men om man har skadat sig kan det vara svårt att bedöma hur akut situationen är?

– Du ska ringa 116 117 och om du kommer till akuten blir du dirigerad därifrån. Och om benet gått av eller om du lider av något som måste behandlas genast får du vänta där tills du får vård.

Timo Lukkarinen.
Bildtext Chefsläkare för hälsostationerna i Helsingfors, Timo Lukkarinen.
Bild: Matti Myller / Yle

Kontakta inte hälsostationen

Helsingfors stad uppmanar invånare att inte söka sig till hälsostationen om det inte är brådskande.

Rådet är att stanna hemma om man är sjuk i corona eller annan influensa och har symtom i luftvägarna. THL har anvisningar om hur corona ska behandlas hemma.

– Det finns inget vattentätt sätt att bedöma exakt hur brådskande det är. Men klart icke-brådskande är olika granskningsbesök gällande långvariga sjukdomar. Dem har vi nu lämnat bort, säger Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna i Helsingfors.

– Det finns mycket som kan behandlas hemma och man kan få hjälp av instruktionerna på webbplatsen terveyskirjasto, säger Lukkarinen.

Han säger också att staden inte vill att man ringer hälsostationen i det här läget. Enligt Lukkarinen är över tio procent av personalen just nu sjuka eller försatta i karantän.

"Covid-19 kan behandlas hemma"

– För vaccinerade är covid-19 inte en allvarlig sjukdom och också för vissa ovaccinerade kan sjukdomen vara lindrig. Den kan behandlas hemma.

Hur länge ska man vara sjuk hemma innan man ska kontakta vården?

– Allmänt brukar man tala om att en influensa räcker i 3-5 dagar, men allting beror på ens mående. Om andningen fungerar och man enbart har feber, snuva och hosta kan man stanna hemma. Om man får andnöd och inte klarar sig hemma ska man kontakta hälsostationen, säger Lukkarinen.

Coronasmittade uppmanas testa sig med självtest

De som misstänker att de insjuknat i covid-19 ska inte ta sig till stadens provtagningsställe för att testa sig.

Om du har fått två vaccindoser eller insjunknat i covid-19 tidigare kan du testa dig med ett självtest. Det behöver inte bekräftas i laboratorium.

Helsingfors stad vill att testkapaciteten bevaras för kritiska patientgrupper.

Artikeln uppdaterades klockan 16.37 med kommentarer av Timo Lukkarinen.

Diskussion om artikeln