Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Yles partimätning: Samlingspartiet fortfarande störst, SDP tvåa med litet uppsving

Från 2022
Partimätning

Förändringarna är små och bekräftar trenden. Samlingspartiet har fortfarande högsta stödet när man frågar väljarna, det framkommer i Yles senaste partimätning.

Inom SDP kan man dock glädja sig åt att partiet går upp till ett väljarstöd på 18,9 procent, medan Samlingspartiet tappade aningen och får nu 20,6 procents stöd. Också Sannfinländarnas stöd är stabilt och de når nu 18,3 procent. För De Gröna däremot fortsätter svackan, deras stöd ligger nu på 10 procent.

Det är uttryckligen stödet i riksdagsvalet som utreds i mätningen. Tuomo Turja på Taloustutkimus säger att det i december, när de flesta tillfrågades, fortfarande var tid till valet.

– Jag hävdar att välfärdsområdesvalet fortfarande är ett dunkelt koncept för de flesta, så jag tror att när frågan ställdes så var det inte så stor skillnad om vilket specifikt val det handlade om.

Samtidigt som de tillfrågades partipreferenser kan antas vara ganska konstant oberoende av vilket val enkäten gällt, ger den antagligen ett mindre tillförlitligt prediktionsvärde för det stundande valet.

Det är ändå svårt att sia, eftersom välfärdsvalet ordnas för första gången och det därmed saknas historisk data. Valdeltagandet spelar också en roll.

– Jag befarar att procenten för valdeltagande börjar på en trea och det gynnar vissa partier. Samlingspartiet, Centern och SFP har trogna väljare som röstar.

Det största minuset i jämförelse med senaste mätning tecknades för SFP som från 4,6 gick ner till 3,8 procent. I oktober var resultatet 5,2 procent.

– SFP:s resultat brukar vara kring 4 till 4,5 procent från val till val. Man kan förstås se på decimalerna, men avrundat blir det 4 procent, så det är inte frågan om någon dramatisk förändring.