Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors höjer beredskapen på grund av coronaläget – extra sjukhusplatser kan öppna i Hertonäs

Uppdaterad 05.01.2022 15:04.
Meilahden teho-osaston hoitajat Minna Päivinen (oik.) ja Tay Pham.
Bildtext Helsingfors förbereder sig på att öppna 50 extra sjukhusplatser på grund av det försämrade coronaläget i staden. Bilden är från intensivvårdsavdelningen i Mejlans sjukhus.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Coronafallen ökar i mycket snabb takt i Helsingfors och staden höjer sin beredskap. De senaste sju dagarna har över 10 000 nya coronafall bekräftats i Helsingfors.

Helsingfors stad inleder omedelbart förberedelser för att ta i bruk reservsjukhuset i Hertonäs, skriver staden i ett pressmeddelande.

Det skulle innebära 50 extra sjukhusplatser i staden. Att ta i bruk reservsjukhuset betyder också att det behövs mera personal. Staden förbereder sig därför på att flytta personal för att säkerställa vården.

Dessutom kommer icke-brådskande social- och hälsovårdstjänster att begränsas, för att Helsingfors ska kunna fokusera sina resurser på vaccinering, vård av covid-19-patienter och annan akutvård.

Beredskapen kommer enligt staden att sänkas igen så fort situationen tillåter det.

Kraftigt försämrat läge i huvudstaden

Coronafallen har ökat mycket snabbt i Helsingfors sedan julhelgerna. De senaste sju dagarna har över 10 000 nya coronafall registrerats och enligt stadens pressmeddelande kan man nu smittas var som helst. Dessutom misstänks mörkertalet vara stort.

Invånare och besökare uppmanas därför bära mask och undvika alla onödiga kontakter.

Bara i Helsingfors vårdas nu 70 patienter på sjukhus för covid-19 och antalet ökar.

På nationell nivå har antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 däremot inte ökat trots att de bekräftade coronafallen skjutit i höjden, meddelade Institutet för hälsa och välfärd på onsdagen.