Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Australiens premiärminister ryter till efter vaccinkritiska tennisstjärnans besked: "Det finns inga specialregler för Novak Djokovic, håller inte bevisen får han ta nästa flyg hem"

Från 2022
Uppdaterad 06.01.2022 13:53.
Novak Djokovic talar i telefon.
Bildtext Novak Djokovic satte sig på tisdagen på planet till Australien.
Bild: Amer Ghazzal/Shutterstock/All Over Press

På tisdagen sa Novak Djokovic att han är på väg till Australien för att spela grand slam-tennis. Serben uppgav att arrangörerna gett honom dispens för att spela i Australian Open. På onsdag kväll rapporterades det att Djokovic inte släppts in i landet.

Beskedet på Instagram om att Djokovic åker till Australien väckte reaktioner på många håll och fick landets premiärminister Scott Morrison att ryta till.

– Vi väntar på att han presenterar belägg för sin dispens.

– Om bevisen inte håller behandlas han som vem som helst och får ta nästa flyg hem. Det finns inga specialregler för Novak Djokovic. Inga som helst, säger Morrison.

Scott Morrison talar.
Bildtext Scott Morrison har varit premiärminister i tre och ett halvt år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Australian Open spelas i Melbourne och börjar den 17 januari. Coronaläget i Australien är inte bra och därför har utgångspunkten varit att alla spelare ska vara vaccinerade.

Djokovic har inte uppgett om han är vaccinerad, men har vid upprepade tillfällen uttalat sig vaccinkritiskt.

Turneringschefen passar bollen till Djokovic

Att få dispens är inte lätt. Två paneler, som består av oberoende medicinska experter, behandlar ansökningarna som dessutom är anonyma. Ett sätt att kunna beviljas dispens är om man har haft corona under det senaste halvåret.

Craig Tiley är turneringschef och uppger att endast 26 av 3 000 personer som spelar eller jobbar med turneringen har sökt om dispens.

– Med tanke på hans uttalanden under de senaste åren har vi har full förståelse för att människor är upprörda, säger Tiley.

– Det är upp till honom att bestämma om han vill diskutera orsakerna bakom dispensen.

Antalet grand slam-titlar

1. Novak Djokovic 20
1. Roger Federer 20
1. Rafael Nadal 20
4. Pete Sampras 14
5. Roy Emerson 12

Om Djokovic får spela går han in i turneringen som förhandsfavorit. I Australien har serben möjlighet att gå upp som ensam etta i statistiken över flest herrsingeltitlar i grand slam-sammanhang.

Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer har 20 titlar var. Nadal ställer upp i Australien, medan Federer är skadad.

Släpptes inte in i Australien

På onsdag kväll rapporterades det att Novak Djokovic inte fått inresetillstånd eftersom han inte hade kunnat uppvisa de dokument som krävdes.

Djokovic var tvungen att tillbringa natten på flygplatsen i Melbourne eftersom tjänstemännen vägrade att släppa in honom i landet.

Australiens beslut har lett till upprörda kommentarer på hög politisk nivå i Serbien. Novak Djokovic anses ha blivit utsatt för "misshandel".

President Aleksandar Vucic ringde till superstjärnan för att visa sitt stöd.

– Jag sa att Serbien står bakom honom. Våra myndigheter gör allt för att se till att trakasserierna av världens bästa tennisspelare slutar på en gång, uttalade sig Vucic.

Källor: Reuters, AP

Artikeln uppdaterad med Vucics uttalande klockan 8.46.